Novica

Inženirska akademija je v svoje vrste sprejela dva nova člana z UL FE, tri ugledne strokovnjake z UL FE pa povišala v redne člane

Datum objave: 7.6.2023

Inženirska akademija Slovenija (IAS) je včeraj na Brdu pri Kranju slavnostno podelila listine novoizvoljenim članom. Med najuglednejše slovenske in tuje strokovnjake s področja inženirstva in tehnologije so sprejeli 18 novih članov ter 13 izrednih članov povišali v redne. Med novimi člani sta tudi strokovnjaka z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko prof. ddr. Aleš Iglič ter prof. dr. Marko Munih, v redne člane pa so napredovali prof. dr. Janez Bešter, prof. dr. Igor Škrjanc in prof. dr. Janez Trontelj.  Izvolitev za člana Akademije je visoko nacionalno in družbeno priznanje, saj je IAS poleg SAZU edina nacionalna akademija v Sloveniji, ustanovljena z zakonom. Slovesne podelitve listin novoizvoljenim članom se je udeležil predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, ki je tudi sam član IAS.

Napredek in inovacije skozi raznolikost in mednarodno sodelovanje

Inženirska akademija Slovenije se lahko tudi to leto pohvali z izjemno raznolikim izborom novih članic in članov. Njihove raziskave segajo na področje od jedrskega do biokemijskega inženiringa, digitalizacije v družbi, razvoja celične tehnologije, gradbeništva, industrijske robotike itd. Predsednik IAS dr. Mark Pleško je na slavnostnem dogodku poudaril, da sta »raznolikost in mednarodno sodelovanje ključna za napredek in inovacije na področju inženirstva, tehnologij, razvoja in gospodarstva. Z novimi članstvi krepimo svoje strokovno znanje, prispevamo k mednarodni izmenjavi idej ter dobrih praks in promoviramo znanost in inženirske poklice v javnosti. Eden od pomembnih ciljev IAS je spodbujati inovativnost in razvoj inženirske stroke v Sloveniji ter vlogo in vpliv inženirjev v družbi«.

Visoko nacionalno in družbeno priznanje za strokovnjake z UL FE

V IAS so člani izvoljeni na podlagi vrhunskih dosežkov na področjih tehniških ved, tehnološkega razvoja, uvajanja novih tehnologij in izdelkov ter učinkovitega razvijanja industrijskih podjetij in drugih poslovnih ustanov. Izvolitev za člana ali članico IAS je visoko nacionalno in družbeno priznanje. Praviloma so novi člani izvoljeni vsako drugo leto. Člani IAS sodelujejo v raznih vladnih in nevladnih organih in organizacijah ter v okviru mednarodnih združenj inženirskih akademij.

Na slovesnosti so bili med člane IAS izvoljeni tudi strokovnjaki s Fakultete za elektrotehniko UL, kar je priča o visoki ravni strokovnosti in izjemnem znanju, ki ga na fakulteti predajajo prihajajočim generacijam. Med izredne člane sta bila sprejeta prof. ddr. Aleš Iglič, ki je s svojim raziskovalnim delom prispeval k razvoju teoretičnih metod v fiziki, mehaniki in elektrostatiki ukrivljenih površin ter fiziki interakcij nanodelcev v elektrolitskih raztopinah z nanostrukturirano površino, in prof. dr. Marko Munih, ki je na področju industrijske robotike s partnerji izvedel izvirno robotsko aplikacijo v gradbeništvu. Poleg tega je v slovensko industrijo uvedel več robotskih celic, ki združujejo manipulacijske in merilne naloge, predvsem lasersko tehnologijo za določanje razdalje.

Med redne člane IAS so bili sprejeti: predstojnik Laboratorija za multimedijo in Katedre za IKT prof. dr. Janez Bešter, mednarodno uveljavljen inženir, raziskovalec in razvojnik na področjih telekomunikacij in informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki je leta 2010 prejel Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega in pedagoškega ustvarjanja Univerze in za krepitev njenega ugleda; prof. dr. Igor Škrjanc, vodja Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko in predstojnik Katedre za avtomatiko in kibernetiko, ki se raziskovalno posveča t. i. samorazvijajočim se sistemom (ang. evolving systems) kot eni od zelo pomembnih smeri na področju umetne inteligence; ter predstojnik Laboratorija za mikroelektroniko prof. dr. Janez Trontelj, ki velja za pionirja slovenske mikroelektronike in je mednarodno uveljavljen inženir, raziskovalec, izumitelj in nosilec številnih mednarodnih patentov.

Člani IAS z dr. Igorjem Papičem in dr. Robertom Golobom. Foto Marjan Verč

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411