Novica

Karierni teden na UL FE povezal študente, akademski svet in industrijo

Datum objave: 19.4.2024

Karierni teden, ki je med 15. in 18. aprilom potekal na naši fakulteti, je študentom in diplomantom elektrotehnike ponudil odlično priložnost za povezovanje z vodilnimi podjetji v panogi ter pridobivanje novih znanj in izkušenj. Inženirji elektrotehnike so zelo iskan kader, ki podjetjem prinaša visoko dodano vrednost. 

Navezovanje stikov s potencialnimi delodajalci  

Na Kariernem sejmu so se študenti srečali s predstavniki podjetij in spoznali njihove ključne dejavnosti ter možnosti zaposlitve ali sodelovanja. »Karierni teden na UL FE je priložnost, da študentke in študenti pridobijo vpogled na trg dela, in hkrati neprecenljiva izkušnja v procesu iskanja zaposlitve med študijem ali po njem. Veseli me velik interes podjetij za naše študentke in študente, hkrati pa pozdravljam sodelovanje podjetij s fakulteto pri projektnem delu. Navdušen sem nad vrvežem v glavni avli fakultete in obleganimi stojnicami podjetij,« je dejal prof. dr. Marko Topič, dekan UL FE. 

Inženirji elektrotehnike so zelo iskan kader 

V Sloveniji se sicer že vrsto let spopadamo s pomanjkanjem tehničnega kadra, še posebej inženirjev elektrotehnike in strokovnjakov za informacijsko komunikacijske tehnologije. Ključno je, da mladi pravočasno pridobijo informacije o kariernih priložnostih na teh področjih. UL FE redno sodeluje s številnimi podjetji, da lahko študenti in študentke že v času študija pridejo v stik z najsodobnejšo tehnološko opremo in trendi v industriji ter pridobljeno znanje izpopolnjujejo na realnih projektih. Na ta način se študenti seznanijo s potencialnimi delodajalci in kariernimi priložnostmi ter posledično lažje sprejmejo odločitev o usmeritvi svoje poklicne poti. 

Predstavniki podjetja Kolektor so izpostavili, da so tovrstni povezovalni dogodki zelo dragoceni. »Verjamemo, da je znanje tisto, ki vzbuja interes, dostop do informacij pa goji radovednost. Kolektor je zelo raznolika skupina, ki pokriva tako dejavnosti s področja mobilnosti, kot tudi energetike in gradbeništva. To pomeni, da so znanja, ki jih iščemo s področja elektrotehnike, zelo raznolika. Iščemo profile z znanji kot so modeliranje in konstruiranje električnih strojev, PLC programiranje, načrtovanje in izdelava elektro vezij in hardware in software za tiskana vezja. Najbolj iskani so kadri, ki so učljivi in pripravljeni na strokovni razvoj«.  

Hitri zmenki s podjetji za prvi preboj na trg dela 

V sklopu Kariernega tedna so potekali tudi informativni dnevi za izbiro smeri študija na 1. stopnji študijskih programov elektrotehnike ter podiplomskega študijskega programa 2. in 3. stopnje. Poleg tega je UL FE skupaj s študentskim društvom EESTEC organizirala hitre zmenke s predstavniki podjetij, na katerih so udeleženci dobili priložnost za kratek šestminutni intervju s potencialnimi slovenskimi in tujimi delodajalci. Poleg hitre in dinamične interakcije je dogodek obe strani spodbudil k pripravi kratke in jedrnate predstavitve, kar je zelo pomembna veščina pri iskanju zaposlitve.  

Na stojnici podjetja Novartis so poudarili, da iščejo inženirje elektrotehnike iz različnih področij, ki bi se želeli preizkusiti v vzdrževalnih aktivnostih na proizvodni opremi ter podpornih sistemih. Prav tako iščejo inženirje, ki bi se želeli vključiti v investicijske projekte, kjer bi lahko prevzeli vlogo vodij projektov ali pa sodelovali v projektnih timih kot eksperti različnih strok. »Iščemo študente, ki kažejo zanimanje za tehnično delo, imajo sposobnost reševanja kompleksnih problemov, dobro analitično razmišljanje in komunikacijske veščine. Visoko cenimo motivacijo za učenje in prilagajanje novim izzivom ter pripravljenost za sodelovanje v timskem okolju«. 

Dobro oblikovan življenjepis je ključ do uspeha 

Priprava na hitre zmenke je potekala skozi delavnico “Spimpaj svoj CV”, ki jo je vodila izkušena svetovalka Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Udeleženci delavnice so pridobili nasvete za oblikovanje življenjepisa, ki bo izstopal in pritegnil pozornost delodajalcev. Eden od študentov prisotnost na Kariernem tednu priporoča vsem študentom, ki se kljub izbranemu študiju še vedno ne morejo odločiti, kaj želijo v življenju početi. »Izmed delodajalcev sta me najbolj pritegnili podjetji Mesi in Novartis, ki sta predstavljali novosti na trgu dela v medicini in vključenost inženirjev v razvoj medicine. Omeniti moram tudi Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST). Lani sem se udeležil njihove jesenske šole standardizacije, ki mi je prinesla veliko znanja in novih povezav,« je še povedal.  

»Tako kot vsak ustni izpit šteje kot izkušnja več pri dokazovanju znanja, tudi pogovori s potencialnimi delodajalci krepijo študentska mehka znanja, predvsem izkazovanje sposobnosti na formalnih pogovorih in pogajanjih ter obvladovanje stresa. Gre za izkušnje in veščine, ki bodo študentom na njihovi nadaljnji karierni poti prišle še kako prav,« je še dodal dekan UL FE prof. dr. Marko Topič. 

Karierni teden je prinesel dragocene priložnosti za študentke in študente ter krepitev povezav med akademskim svetom in industrijo. Hkrati je dogodek izpostavil pomembnost priprave na prihodnjo kariero skozi izobraževalne aktivnosti in vsestransko mreženje. 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411