Novica

Na Univerzi v Ljubljani prvič podelili nagrade za odmevno doktorsko delo dr. Ane Mayer Kansky

Datum objave: 23.6.2023

Na Univerzi v Ljubljani so prvič podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo. Nagrado, poimenovano po prvi osebi, ki je leta 1920 na Univerzi v Ljubljani pridobila doktorat znanosti, so prejeli dr. Špela Borko, dr. Klemen Grm, dr. Jurij Hanžel, dr. Jakob Lenardič, dr. Nina Dragičević in dr. Diana Koloini. Slovesna podelitev je potekala pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Nagrado za odmevno doktorsko delo nosi ime dr. Ane Mayer Kansky, ki se je v zgodovino Univerze v Ljubljani zapisala kot prva oseba, ki je na takrat novoustanovljeni in prvi slovenski univerzi prejela doktorat znanosti. Med letoma 1914 in 1918 je študirala kemijo in fiziko na dunajski Filozofski fakulteti, vendar je zaradi razpada Avstro-Ogrske monarhije študij na Dunaju morala prekiniti. Vpisala se je na Univerzo v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti preučevala kemijo škroba. Študij je zaključila leta 1920 z disertacijo z naslovom O učinkovanju formalina na škrob.

»Z doktoratom znanosti ste stopili na samostojno pot v akademskem svetu. Ta nikakor ni lahka in ravna, je zavita, s številnimi ovirami na poti, a težko pridobljeni rezultati vedno dajejo tudi notranje zadoščenje in zadovoljstvo. S tem, da ste bili izbrani za prve nagrajence Ane Kansky vam izrekamo posebno priznanje za vaše vrhunsko znanstveno delo. Nikdar ne pozabite na to, da družbo naprej vodi le znanje, a v znanosti lahko uspemo le s trdim delom, zavzetostjo in z vero v stvari, ki jih počnemo. Vrata v akademski svet ste si odprli, nadaljnje potovanje v tem vznemirljivem svetu bo odvisno predvsem od vas samih. Vi ste tisti, ki boste v prihodnje vodili in usmerjali našo družbo. Znanje za to imate, vedno ga uporabljajte v dobro človeštva,« je nagrajence in nagrajenke nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

Prejemniki nagrade za odmevno doktorsko delo dr. Ane Mayer Kansky

Uvedba nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevne doktorske disertacije je po besedah predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar izjemnega pomena. »Dobiti priznanje za doktorsko delo v okviru te nagrade namreč pomeni, da gre za delo, ki ima potencial mednarodnih razsežnosti. Da ima potencial ustvariti tektonske premike. Da ima potencial znanje uspešno prenesti v gospodarstvo. Da ima potencial nastaviti ogledalo družbi in elitam, ki mislijo, da je njihova pot edina prava in zveličavna,« je dejala.
Nagrado dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo so prejeli avtorji šestih doktorskih del, za katere je strokovna komisija ocenila, da izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, njihova vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju. Področja zajemajo naravoslovje, tehniko, biomedicino in biotehniko, humanistiko in izobraževanje, družboslovje ter umetnost.

Nagrado dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo je med drugimi prejel tudidr. Klemen Grm s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom Samodejno razpoznavanje obrazov iz slik nizke ločljivosti. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Vitomir Štruc.
Avtor se je v svojem doktorskem delu posvetil uporabi biometričnih sistemov v nenadzorovanih okoljih, kot so video-nadzorni sistemi in izvidništvo z brezpilotnimi napravami. Z razvojem postopka za izboljšavo ločljivosti obraznih slik je dokazal, da ti izboljšajo uspešnost biometričnih sistemov v realističnih biometričnih scenarijih.

Nagrajencem iskreno čestitamo!

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411