Novica

Nagrada dr. Uroša Seljaka

Datum objave: 14.3.2023

Objavljen je javni razpis za podelitev nagrade dr. Uroša Seljaka za leto 2023. Nagrada je namenjena spodbujanju in podpiranju znanstvenih objav študentk, študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanju mentoriranja študentk, študentov. Rok za prijavo na razpis je 15. april 2023.

Dr. Uroš Seljak, profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen Univerze v Ljubljani (UL) in mentor na Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (ASEF), je leta 2021 prejel Gruberjevo nagrado. To je ena najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije, ki jo podeljuje Gruberjeva fundacija Univerze Yale. Nagrado v višini 500.000 USD je prejel skupaj s še dvema nagrajencema, in sicer za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja.

S svojim delom nagrade je ustanovil dobrodelni sklad, s katerim se v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v enkratnem znesku 10.000 USD vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentov.

Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Inštitut ASEF. Nagrado podelijo skupaj rektor UL, donator, Inštitut ASEF in predsednik Republike Slovenije.

Kandidata za nagrado lahko predlagajo zgolj posamezniki, ki imajo naziv visokošolskega učitelja ali znanstvenega delavca. Predlagani kandidat mora izpolnjevati naslednje pogoje:

  1. v času raziskovalnega dela, ki je vodilo do znanstvene objave, mora biti vpisani na prvo ali drugo stopnjo študija na eni od Univerz v Republiki Sloveniji,
  2. znanstveno delo kandidata mora biti javno objavljeno ali sprejeto v objavo,
  3. kandidat ne sme biti prejemnik nagrade dr. Uroša Seljaka na podlagi predhodnih razpisov

Rok za prijavo na razpis je 15. 4. 2023, do 23.59 ure.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411