Novica

Objavljeno delo našega doktorskega študenta v IEEE Transactions on Smart Grid

Datum objave: 11.4.2023

Doktorski študent prof. dr. Vitomirja Štruca Miha Grabner je objavil svoje delo z naslovom “A Global Modeling Framework for Load Forecasting in Distribution Networks” v IEEE Transactions on Smart Grid (SCI IF: 10.275).

Delo je nastalo v sodelovanju s prof. dr. Boštjanom Blažičem s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Qingsong Wenom z Akademije DAMO, Alibaba Group (U.S) Inc. in Yi Wangom z Univerze v Hong Kongu.

Povzetek

Z naraščajočim številom namestitev pametnih števcev so razširljive in učinkovite tehnike napovedovanja obremenitve nujno potrebne za zagotovitev zavedanja o trajnostni situaciji v distribucijskih omrežjih. Distribucijska omrežja vključujejo veliko količino različnih bremen na različnih stopnjah združevanja, kot so individualni porabniki, nizkonapetostni vodi in transformatorske postaje. Razvoj individualnih (ali t.i. lokalnih) modelov napovedi za vsako obremenitev posebej ni praktičen, (i) saj lokalni modeli v veliki meri zanemarjajo močne odvisnosti med različnimi obremenitvami, ki bi lahko bile prisotne zaradi njihove prostorske bližine in značilnosti distribucijskega omrežja, (ii) zahtevajo podatke za vse pretekle obremenitve, da bi lahko naredili napovedi in (iii) se niso sposobni prilagoditi spremembam obnašanja obremenitev brez ponovnega usposabljanja. Za reševanje teh vprašanj predlagamo globalni okvir modeliranja za napovedovanje obremenitev v distribucijskih omrežjih, ki se, za razliko od svojih lokalnih konkurentov, opira na en sam globalni model za ustvarjanje napovedi za veliko število obremenitev. Narava ogrodja znatno zmanjša računalniško obremenitev, ki je običajno potrebna pri usposabljanju več lokalnih modelov napovedovanja, učinkovito izkorišča informacije med serijami, ki se delijo med različnimi obremenitvami, in olajša napovedi, tudi če manjkajo pretekli podatki za obremenitev ali vedenje obremenitev se sčasoma spreminja.

Povezava do prispevka (prost dostop).
Odprta koda (kmalu na voljo).

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411