Novica

Od električnega kolesa in vremenske postaje do osnov videoprodukcije

Datum objave: 26.8.2019

Predzadnji avgustovski teden je bil za več kot 150 mladih umov zelo pester. Podali so se namreč na lov za novimi znanji s področja elektrotehnike in multimedije. Na Poletnem taboru inovativnih tehnologij so si izbrali eno izmed 14-ih delavnic, na kateri so med tednom pridobivali nova znanja in jih s pridom uporabljali v praksi ob ustvarjanju realnih aplikacij in izdelkov. Namen poletnega tabora je mladim omogočiti dostop do sodobnih tehnologij in njihovo uporabo na praktičen, inovativen in zabaven način ter jih spodbuditi k samostojnemu ustvarjanju izdelkov, ki jih bodo lahko uporabili tudi doma.

Ko se pridobivanje novih znanj preplete z zabavo

Delavnice so bile namenjene različnim starostnim skupinam učencev od 4. razreda osnovne šole do dijakov 3. letnika srednje šole, temeljijo pa na skupnem aktivnem učenju, ki udeležence obogati z vsemi potrebnimi temeljnimi znanji. Pridobljeno znanje so udeleženci nato z uporabo sodobnih tehnologij in ob pomoči izkušenih mentorjev uporabili v praksi in v enem tednu ustvarili čisto prave izdelke, ki so uporabni doma, v šoli ali na zabavi s prijatelji. Da poletni tabor vsako leto navduši otroke, kaže število povratnikov, torej tistih, ki so različne delavnice obiskovali že v preteklih letih, ter dejstvo, da se mesta zapolnijo že slabo uro po odprtju prijav.

Kaj so počeli mladi tehnološki navdušenci?

Mladi so si izbrali eno izmed štirinajstih različnih tematskih delavnic. Na delavnici Električna vozila so se lotili izdelave električnega kolesa in ga zadnji dan preizkusili tako, da so se z njim zapeljali po parkirišču. Delavnica RoboXY je udeležence seznanila z osnovnimi robotskimi pojmi, preizkusili pa so se tudi v izdelavi aplikacij s sodelujočimi roboti. Sestavili so lasten ravninski robotski manipulator, spajkali elektronsko vezje ter osvojili osnovne principe vodenja. Na delavnici Na navidezni 4D izlet so se naučili spajkati, programirati ter 3D modelirati, kar so znanja, ki vedno pridejo prav. Na delavnici LEGO viharniki so udeleženci snovali, gradili in programirali mobilne sisteme, ki so bili zmožni opraviti naprej predpisano nalogo. Na koncu so se s svojimi sistemi pomerili tudi na prijateljskem tekmovanju.

Udeleženci delavnice Pirati s kamero so pripravili zabavno-informativno televizijsko oddajo, kjer so skrbeli predvsem za izdelavo scenarijev, snemanje prispevkov ter za izvedbo prenosa v živo. Prenos v živo so si na zaključku tabora ogledali tudi starši, ki so bili nad izvedbo navdušeni. Udeleženci delavnice Sam svoj video krojač so se naučili uporabljati orodja za montažo videa in ustvarjanje grafik. S pridobljenim znanjem so pomagali Piratom pri izvedbi zabavno-informativne televizijske oddaje. Udeleženci delavnice 4D kiparji so carji so se naučili uporabljati orodje Blender. V njem so izdelali lasten model, ga pobarvali, nato pa tudi animirali. Na koncu so animacije izvozili v obliki videa, ti pa so se predvajali med potekom zabavno-informativne televizijske oddaje, ki so jo izvedli Pirati in Krojači.

Internet prihodnosti je bila delavnica, kjer so se mladi spoznali z osnovami interneta stvari in programiranja. Skupaj so zgradili pametno vremensko postajo, ki je pošiljala podatke v internet. Na delavnici Tipala v elektronskem svetu so izdelali merilnik nivoja vode s pomočjo senzorja tlaka in Arduino modula. Za ta namen so uporabili relativni senzor tlaka, ki omogoča meritev višine vode 1 m. Na delavnici Od elektronov do zvezd so udeleženci spoznali pojma sevanje in energija, s katerima se srečujemo v vsakdanjem življenju. Samostojno so izdelali detektor kovin in ga kalibrirali, s predhodnim fizikalnim znanjem in matematičnimi prijemi pa so simulirali tudi nastanek strele. Na delavnici Sončno, brez oblačka so udeleženci spajkali vezje z dvema senzorjema za temperaturo, vlago in pritisk, WiFi razvojno ploščico in zunanjimi komponentami. Izdelali so svojo vremensko postajo in spoznali mobilno aplikacijo, ki omogoča enostavno integracijo tovrstnih projektov. Na delavnici Scratchmojstri so udeleženci spoznali osnove programiranja z bloki v programskih jezikih CODE, SCRATCH in MICRO:BIT. Naučili so se risanja, uporabe zank, pogojnih stavkov, sporočil in kloniranja.

Poleg poučnih in zabavnih delavnic so se udeleženci odpravili tudi na nekaj ekskurzij v visokotehnološka podjetja in ustanove: Zavod 404, Jedrski reaktor v Podgorici, RTV Slovenija, SŽ Vleka in tehnika, Lumenia, Grah Lighting, Hella Saturnus, ARSO, Cosylab, MakerLab, Outfit7 … Tisti, ki so v času tabora bivali v Dijaškem domu Vič, pa so si popoldanski in večerni del popestrili še s športnimi in družabnimi igrami.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411