Dogodek

Predavanje doc. dr. Lea Rems: Elektroporacija - kako in zakaj z električnimi pulzi odpiramo membrane bioloških celic

Datum objave: 8.1.2024 Datum začetka: 18.1.2024 Ura začetka: 19:00 Lokacija: Prešernova dvorana, SAZU (Novi trg 4, Ljubljana).

V četrtek, 18. januarja, bo ob 19. uri v Prešernovi dvorani, SAZU (Novi trg 4, Ljubljana) potekalo poljudno-znanstveno predavanje, ki ga organizira ASEF.

Predavala bo naša sodelavka doc. dr. Lea Rems iz Laboratorija za biokibernetiko. Naslov predavanja je “Elektroporacija – kako in zakaj z električnimi pulzi odpiramo membrane bioloških celic”. Predavanje je brezplačno, potrebna je predhodna registracija preko Eventbrita na povezavi.

Tema predavanja

Elektroporacija je pojav, do katerega pride, ko biološke celice oz. tkiva izpostavimo kratkim visokonapetostnim električnim pulzom. Električni pulzi izzovejo začasne strukturne spremembe v celični membrani, zaradi katerih se poveča prepustnost membrane za različne molekule. Elektroporacijo tako lahko uporabimo za povečanje vnosa ali iznosa snovi iz celic, z uporabo močnejših pulzov pa lahko dosežemo tudi ne-termično uničenje celic. Prvi del predavanja bo posvečen razumevanju osnovnih molekularnih mehanizmov elektroporacije in široki uporabnosti elektroporacije v medicini, biotehnologiji ter prehranski tehnologiji. V drugem delu se bomo osredotočili na elektroporacijo vzdražnih celic, kot so mišične in nevronske celice, ki so zmožne generiranja lastnih električnih signalov. Te študije so še posebej pomembne za razvoj novih terapevtskih pristopov, ki temeljijo na elektroporaciji vzdražnih tkiv, vključno z zdravljenjem srčnih aritmij in različnih oblik genskih terapij. Zaključili bomo s kratkim vpogledom v naše prihodnje raziskave na tem področju.

O predavateljici

Lea Rems je diplomirala leta 2012 in doktorirala leta 2016 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Med doktorskim študijem je več mesecev gostovala na Univerzi v Lorraine v Franciji. Po doktoratu je nadaljevala podoktorsko usposabljanje na Tehniški univerzi v Delftu na Nizozemskem in za tem na Kraljevem inštitutu za tehnologijo na Švedskem. Leta 2021 se je vrnila na Univerzo v Ljubljani, kjer je trenutno docentka na Fakulteti za elektrotehniko in deluje v okviru Laboratorija za biokibernetiko. Z raziskavami na področju elektroporacije se ukvarja približno 13 let, s poudarkom na razumevanju osnovnih mehanizmov elektroporacije na molekularni ravni celične membrane in na ravni posameznih celic. Pri svojem delu uporablja različne eksperimentalne metode in računalniške simulacije. Je dobitnica več nagrad, med drugim nagrade Alessandra Chiabrere 2021 za raziskovalce na začetku kariere. Je tudi prejemnica štipendije Marie Skłodowska-Curie (2021-2023) in prestižnega evropskega financiranja za temeljne raziskave ERC Starting Grant (2024-2029).

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411