Novica

Priznanje doc. dr. Marku Joštu in sodelavcem s Fakultete za elektrotehniko za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov

Datum objave: 28.11.2022

Doc. dr. Marko Jošt iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (LPVO) je danes prejel priznanje za enega najodličnejših raziskovalnih dosežkov. Projekt »Perovskitno-CIGS tandemske sončne celice: od certificirane učinkovitosti pretvorbe 24,2 % proti 30 % in naprej«, za katerega je najbolj zaslužen prav doc. dr. Jošt, je izbran za enega najodličnejših Univerze v Ljubljani v letu 2022.

V zaključku svojega podoktorskega usposabljanja na Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) je doc. dr. Marko Jošt s sodelavci izdelal perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico s 24,2 % učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno, pri čemer so s sodelavci iz LPVO izvajali optimizacijo z optičnimi simulacijami. Rezultate raziskav so plod bilateralnega nemško-slovenskega projekta TAPAS. Doc. dr. Jošt je tudi prvopodpisani pod članek v prestižni reviji ACS Energy Letters, ki sodi med pet najboljših mednarodnih znanstvenih revij s področja energetike in nanoznanosti. Med avtorji so še mlada raziskovalka Špela Tomšič, izr. prof. dr. Benjamin Lipovšek in prof. dr. Marko Topič kot soavtorji.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411