Novica

Prva slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023

Datum objave: 24.1.2023

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je danes gostila preko 120 udeležencev prve slovenske konference o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023, ki jo je organizirala Katedra za elektroniko skupaj s strokovnim društvom MIDEM in slovensko sekcijo IEEE.

SLO-čip 2023, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je predstavil najnovejše trende mikro-, nano- in kvantne elektronike ter osvetlil slovenske dosežke na področju raziskav, razvoja in prototipiranja in proizvodnje čipov in polprevodnikov.

Pomembnost dogodka s področja polprevodniških tehnologij in proizvodnje čipov so s svojo napovedano prisotnostjo in uvodnimi nagovori želeli izraziti tudi eminentni gostje vključno z najvišjimi predstavniki Vlade Republike Slovenije, a ta se ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in minister dr. Igor Papič zaradi spremembe poteka redne seje Državnega zbora zadnji hip opravičila.

Po mnenju rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregorja Majdiča gre za dogodek, ki Slovenijo uvršča na zemljevid, ne samo razvojnikov visokokakovostnih čipov in polprevodnikov, temveč tudi promotorjev s to dejavnostjo pridobljenega znanja.

Da gre za pomemben vpliv raziskovalno-razvojnega dela na proizvodnjo z visoko dodano vrednostjo je izpostavil državni sekretar Matevž Frangež z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki hkrati močno podpira tesno vpetost in prepletenost razvojno raziskovalnih institucij z gospodarstvom.

Direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Boštjan Zalar je predstavil vsebino in orisal pomen Pisma o nameri za sodelovanje na področju polprevodniških tehnologij in mikroelektronike, ki so ga podpisali najvidnejši deležniki raziskav in inovacij na področju čipov in polprevodnikov in je odprt za vse zainteresirane, da se pridružijo k povezovanju slovenskega znanja na tem strateškem tehnološkem področju.

Po zagotovilih prof. dr. Marka Topiča s Fakultete za elektrotehniko, predsedujočega prvi slovenski konferenci o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023, bo današnja in nadaljnje SLO-čip konference omogočila še tesnejšo povezanost gospodarstva z raziskovalno razvojnimi institucijami in širšo promocijo domačega (slovenskega) znanja v regiji in svetu.

SLO-čip2023

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411