Novica

Razstava UL: Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov

Datum objave: 20.10.2023

Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju je od 16. oktobra naprej na ogled razstava z naslovom Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov, ki predstavlja vrhunske raziskovalne, pedagoške, umetniške in strokovne dosežke Univerze v Ljubljani preteklih treh let.

»Verjamemo, da sta tako znanost kot umetnost pomembni za napredek človeštva, znanje, ki ga ustvarjamo, pa ne sme biti samo sebi namen in ne sme ostajati zaprto za zidovi akademskih ustanov. Zato smo se odločili, da tokrat predstavimo vrhunske dosežke naše univerze skozi oči umetnosti,« odločitev za razstavo pojasnjuje rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Razstavo so pripravili študentke, študentje, profesorice in profesorji Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) v sodelovanju z Univerzitetno službo za umetniško dejavnost. »Dosežki, ki vodijo v napredek človeštva, so tokrat predstavljeni nekoliko drugače, kot smo običajno navajeni. A z razstavo, pri kateri je z dosežki sodelovalo vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 akademije – Univerze v Ljubljani, dokazujemo, da znanost in umetnost še vedno stopata z roko v roki in skupaj spreminjata svet in ljudi,« dodaja rektor Univerze v Ljubljani.

Ob velikem številu kompleksnih in vsebinsko raznovrstnih dosežkov je bil glavni izziv ustvarjalcev razstave ustvariti enakovreden in povezovalen sistem fotografij, ki dosežke prikazuje kot celoto med seboj povezanih in prepletenih vsebin. »Fotografije kot take med sabo in z gledalci odpirajo dialog in omogočajo množico interpretacij. Po eni strani so popolni konstrukti, rebusi, po drugi strani pa delujejo kot zamrznjeni trenutek sredi delovne mize pedagogov, raziskovalcev, ustvarjalcev in vseh drugih sodelavcev Univerze v Ljubljani. Njihova navidezna nedokončanost govori o procesih, delu, razvoju, napredku; o vsem trudu in trdem delu, neprespanih nočeh in jutrih, polnih izvirnih prebliskov,« pravi doc. Emina Djukić, ki je skupaj z izr. prof. Petrom Koštrunom z UL ALUO mentorirala študentke in študente – avtorje in avtorice razstave.

»Če se zazremo v naše delo, bomo povsod našli neskončne arhive, ki govorijo o prizadevanjih Univerze v Ljubljani in njenih članic za odličnost. Mapiranje ali sistematsko beleženje sveta je naša stalnica, zato smo se odločili usmeriti pogled v mapo, ki simbolično hrani, varuje in razkriva sledi delovnih procesov, sledi tega truda za odličnost. Mapo smo obravnavali kot objekt in v njej iskali tako prostorske kot narativne izzive. Iz map smo ustvarili množico zemljevidov, po katerih se sprehajata oko in spomin,« dodaja izr. prof. Peter Koštrun.

Umetniški vodja razstave je večkrat nagrajeni, mednarodno uspešni alumen UL ALUO Klemen Ilovar, ki je po besedah doc. Djukić in prof. Koštruna deloval kot most med študijskim in realnim svetom. Z ekipo študentov in absolventov UL ALUO Hano PodvršičLano Požlep in Tinetom Lisjakom so ustvarili svež, dinamičen in raznolik pogled na delo Univerze v Ljubljani. Razstava, ki jo je Univerza v Ljubljani pripravila v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, bo na ogled do 24. novembra 2023.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411