Novica

Senat sprejel idejni predlog za novo CGP UL

Datum objave: 28.6.2023

Senat Univerze v Ljubljani je 27. junija 2023 potrdil idejni predlog nove celostne grafične podobe (CGP) Univerze v Ljubljani in njenih članic. Nova celostna grafična podoba se bo pričela uporabljati 1. januarja 2024 v digitalnih okoljih, kasneje pa še v vseh ostalih oblikah in kanalih.

Celotni idejni predlog je dostopen na tej povezavi.

Ključne prednosti nove celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani:

  • Predlagani znak ohranja povezanost s pročeljem stavbe Deželnega dvorca in s tem prepoznavnost Univerze v Ljubljani, s čimer smiselno nadaljuje razvoj vseh znakov Univerze v Ljubljani. Znak je vsestransko uporaben, v primerjavi z obstoječim pa je izrazito viden in čitljiv. Sistem deluje kot nadaljevanje prejšnje identitete. Nova celostna grafična podoba je klasična in ne prinaša radikalnih novosti.
  • Znak Deželnega dvorca s svojo odprtostjo ponazarja pozitiven element, saj komunicira razvoj v prihodnosti, odprtost UL, sugerira nove možnosti in pozitivno vpliva na zapomnljivost. Nakazuje, da univerza ni le rektorat ampak jo sestavljajo članice.
  • Poudarjena navpična črta, ki deli zaščitni znak na dva dela, služi kot močan identifikacijski in strukturni element. Prav tako je izjemno koristna s stališča uporabnosti. Univerza v Ljubljani se deli na številne organizacijske enote različnih vrst – od fakultet in akademij, kateder, oddelkov in laboratorijev, do inštitutov, klinik in ostalih entitet. Nova rešitev upošteva to razvejanost, s svojo modularno zgradbo pa nudi zadosti odprto sistemsko rešitev za dodajanje novih entitet na ustrezen način.
  • Na Brumnovem bienalu nagrajena izbrana črkovna vrsta Univerza Sans je sodoben in svež hibrid med geometrijskim in humanističnim sans-serifom s svojstvenim slogom, na katerega je vplivala kombinacija slovenske avantgarde z nekaterimi prepoznavnimi oblikami, ki so znane v slovenski tipografiji. Črkovne vrsta, v kateri je izpisan logotip (»Univerza v Ljubljani«) nosi pečat tradicije, a istočasno deluje moderno in je zagledana v prihodnost.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411