Novica

SIST v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko uspešno izpeljal Jesensko šolo standardizacije

Datum objave: 6.11.2023

Med 24. in 27. oktobrom 2023 je na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko potekala Jesenska šola standardizacije, ki se je je udeležilo 23 študentov iz različnih letnikov in smeri. S to izobraževalno izkušnjo je SIST želel mladim bodočim inženirjem približati standardizacijo in jim ponuditi možnost za njeno poglobljeno razumevanje ter predstaviti njen vpliv na sodobno družbo.

Program je bil po dnevih razdeljen na delavnice s področja standardizacije, kontaktne točke ter prodaje in ostalih storitev. Mojca Lampič, vodja standardizacije za splošno področje, Jožica Škof Nikolič, vodja Kontaktne točke SIST, in Patricija Doplihar, vodja sekretariata SIST, so udeležencem predstavile delo posameznih oddelkov ter vpetost SIST v nacionalno, evropsko in mednarodno okolje. Skozi zanimive delavnice so študenti pridobili vpogled v proces nacionalne standardizacije ter razumevanje globalnega vidika slednje, seznanili so se z možnostmi vključevanja v proces standardizacije ter od predstavnikov podjetij iz prve roke pridobili informacije o prednostih vključevanja standardov v proizvodne procese.

Poleg vsebinsko bogatega programa sta v uvodnem delu študente nagovorila direktorica SIST, mag. Marjetke Strle Vidali, ter prof. dr. Janko Drnovšek, ki je bil dolgoletni član upravnega odbora SIST in je kot vodja Laboratorija za metrologijo in kakovost (LMK) že celo svojo kariero vpet v standardizacijo. Študentom je ponudil tudi priložnost za obisk LMK, kjer jih je sprejel izr. prof. dr. Igor Pušnik. Teorijo smo želeli podkrepiti tudi s praktičnim delom, zato je bil zadnji dan jesenske šole namenjen primerom dobrih praks. Študenti so obiskali podjetje Renishaw, d. o. o., kasneje pa jih je nagovoril predstavnik podjetja ETI, d. o. o., Viktor Martinčič.

Ob zaključku jesenske šole standardizacije je študente pozdravil še prodekan za pedagoško dejavnost, prof. dr. Boštjan Blažič, ki je poudaril pomen izvajanja tovrstnih delavnic, s katerimi lahko študenti še dodatno bogatijo svoje znanje in pridobivajo dodatne kompetence. Udeleženci so prejeli tudi potrdilo o udeležbi na Jesenski šoli standardizacije ter praktične nagrade, ki jih je pripravil SIST skupaj z vsemi partnerji, ki so sodelovali na tokratni jesenski šoli. Veseli in ponosni smo, da se nam je na jesenski šoli pridružilo tako lepo število študentov in se veselimo prihodnjih tovrstnih projektov.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411