Novica

Stičišče znanosti in gospodarstva v središču dogajanja na MOS-u

Datum objave: 19.9.2023

Presežena so bila vsa pričakovanja, Celjski sejem letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev

Na »Stičišču znanosti in gospodarstva« ki je projekt ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je bilo več kot 30 sodelujočih. V to so všteti inštituti, fakultete, laboratoriji znotraj fakultet in odseki znotraj inštitutov, Centri odličnosti, visokotehnološka podjetja, odcepljena podjetja, medijski partnerji in drugi. Predstavili so več kot 100 inovacij. Na razstavnem prostoru so predstavili različne tehnologije s področji: elektronike, mehatronike, avtomatike, bionike, energetike, IKT, vesoljske tehnologije, mikro, bio in nanotehnologije, ter nove materiale. Predstavljene pa so bile tudi usmeritve industrije 5.0 in družba 5.0.

Sodelujoči na »Stičišču znanosti in gospodarstva« so bili: FERI – Univerza v Mariboru (z različnimi laboratoriji in inštituti), Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (RoboLab, LPVO, LTFE, LMSE in Služba za komuniciranje), Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Univerze v Mariboru, Institut Jožef Stefan z (različnimi odseki), Kemijski inštitut z (različnimi laboratoriji), Univerza na Primorskem – Fakulteta za management, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, CO Namaste, CO Nanocenter, SIS EGIZ, SRIP  –  Zdravje in medicina, NIB, ZRS Bistra Ptuj. Višja in visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju. Visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o,   RLS d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, Inea d.o.o, Makro team d.o.o, Miel -Elektronika d.o.o, INTRI d.o.o, Nanotul d.o.o, Mycol d.o.o,  ADD ProS d.o.o  in številni drugi. Medijski partnerji, »Stičišča znanosti in gospodarstva« so bili: Revija IRT 3000, Finance – portal »Tovarna leta« in revija Ventil, fakultete za strojništvo UL.

Izstopajoče inovacije na »Stičišču znanosti in gospodarstva« so bile: bionski človek v virtualnem okolju s 3D modelom, obogaten z navideznimi implantabilnimi bionsko – medicinskimi vsadki. To inovacijo so razvili na FERI – Univerze v Mariboru. Tri izume vezane na nove materiale in kemične procese je predstavil Kemijski inštitut iz Ljubljane. Bionsko glavo, kot kompleksno tehnološko platformo je predstavil Janez Škrlec, sicer vodja projekta »Stičišča znanosti in gospodarstva«.

Srebrno priznanje na MOS-u je dobilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, kot pokrovitelj projekta.  V bistvu je to priznanje, priznanje vsem sodelujočim v okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva«. Znotraj “Stičišča znanosti in gospodarstva”, pa je komisija prepoznala izjemno inovacijo Janeza Škrleca “projekt bionske glave” in inovacije Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter izume Kemijskega inštituta. Obrazložitev nagrade: “Janez Škrlec in Ministrstvo za visoko šolstvo in inovacije prejmejo srebrno priznanje za njihovo bionsko glavo, ki predstavlja pomemben korak v razvoju inovativnih tehnologij in interdisciplinarnega raziskovanja. Gre za tehnološko platformo, ki združuje napredne možganske vsadke, senzorje, simulatorje in komunikacijske sisteme.” Srebrno priznanje pomeni priznanje tudi vsem drugim sodelujočim znotraj projekta “Stičišča znanosti in gospodarstva”, ki so predstavili izjemno veliko število visokotehnoloških inovacij in dosežkov slovenske znanosti ter dosežkov visokotehnoloških podjetij.

Vir : Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411