Dogodek

Stojnica FE pred ljubljansko mestno hišo

Datum objave: 12.10.2023 Datum začetka: 14.10.2023 Ura začetka: 09:00 Lokacija: Stritarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana

V soboto, 14. oktobra, med 9. in 15. uro se s stojnico “Ali si jasnoviden?” Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani predstavlja pred ljubljansko mestno hišo.

Stojnica »Ali si jasnoviden?«

Leta 2011 je profesor psihologije Daryl J. Bem iz ameriške univerze Cornell objavil članek, kjer so ugotavljali, ali ljudje imajo jasnovidne sposobnosti.

1000 študentov je sodelovalo v 9 poskusih, kjer so znanstveno raziskovali, ali je mogoče dokazati, da je prišlo do učinka dogodka, ki se sploh še ni zgodil.

Eden od poskusov je ugotavljal, kako jasnovidni smo ljudje pri opazovanju erotičnih slik. Poskus so poimenovali predkognicijsko ugotavljanje erotičnih stimulusov (Precognitive Detection of Erotic Stimuli).

Študentje so opazovali serijo 100 skritih slik. Slike so bile mešane, del jih je bil erotičnih, del pa neerotičnih. Vsaka slika je bila skrita in se je šele po pritisku na tipkovnico prikazala. Študenti so pred tem napovedali, ali se jim zdi, da bo slika erotična.

Če bi študenti odgovarjali povsem naključno, bi bila verjetnost pravilne napovedi slike 50 %.

V Bemovem poskusu pa so erotične slike ugotovili z verjetnostjo 53 %.

Na prvi pogled razlika v procentih ni velika, vendar je v inženirstvu še kako pomembna. Na Fakulteti za elektrotehniko se tudi s takšnimi meritvami ukvarja Laboratorij za metrologijo in kakovost.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411