Dogodek

Teden Univerze ter podelitev najvišjih priznanj

Datum objave: 22.11.2023 Datum začetka: 27.11.2023 Ura začetka: 00:00 Lokacija: Univerza v Ljubljani

Na Univerzi v Ljubljani (UL) bo med 27. novembrom in 1. decembrom 2023 potekal Teden Univerze – teden svečanih dogodkov, ki jih tradicionalno prireja UL ob obletnici delovanja najstarejše slovenske univerze. Ob 104. obletnici delovanja UL bodo podeljena priznanja za najodličnejše raziskovalne dosežke, častne nazive, plakete in nagrade tistim, zaradi katerih je Univerza v Ljubljani vsako leto boljša univerza. Teden Univerze bo letos zaznamovan s 150. obletnico rojstva Josipa Plemlja, prvega rektorja Univerze v Ljubljani: na Akademiji za gledališče, radio, film in radiotelevizijo UL bomo predvajali dokumentarni film, ki smo ga pripravili posebej v ta namen, pred rektoratom pa si bo od 27. 11. mogoče ogledati tudi manjšo razstavo, ki predstavlja življenjsko zgodbo enega najpomembnejših slovenskih matematikov in akademikov.

Prejemniki najvišjih priznanj Univerze v Ljubljani, ki prihajajo s Fakultete za elektrotehniko so:

  • Prof. dr. Jaka Sodnik in viš. znan. sod. dr. Nadica Miljković, ki sta prejela priznanje za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani!

Sodelavca iz Laboratorija za informacijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko sta razvila metodo za avtomatizirano ocenjevanje nivoja sposobnosti za vožnjo pacientov z nevrološkimi težavami. Sposobnost vožnje se ugotavlja s pomočjo simuliranega voznega okolja, v katerem zdravnik pacienta izpostavi nizu testov za preizkus senzomotoričnih in kognitivnih funkcij. Nova metoda temelji na izračunu časa do fiksacije pogleda (TTF), ki se izračuna na podlagi podatkov sledilnika pogleda. Slednji ves čas beleži točko pogleda pacienta v simuliranem voznem okolju. TTF predstavlja časovni interval med trenutkom, ko se vnaprej izbrani dražljaj pojavi v vidnem polju, pa do trenutka, ko testirana oseba ta dražljaj opazi in pogled usmeri nanj.

Omenjeni znanstveni prispevek je bil objavljen v najvišje uvrščeni reviji na področju matematične in eksperimentalne psihologije pri založbi Springer.

Foto: Nebojša Tejić/STA
  • Sašo Domadenik in Matej Markeljc, ki sta prejela svečano listino Univerze v Ljubljani za najboljše študijske dosežke.

Sašo Domadenik je študij na prvi stopnji končal s povprečno oceno 9,96. Trenutno obiskuje 2. letnik magistrskega študija Elektrotehnika, kjer ima trenutno povprečno oceno izpitov 10. Je prejemnik treh dekanovih nagrad za zgledno opravljanje študijskih obveznosti in priznanja za odličen končni uspeh.

Matej Markeljc je študij na prvi stopnji končal s povprečno oceno 9,25, študij na drugi stopnji pa s povprečno oceno 9,93. Ob študiju je izjemne rezultate dosegal tudi na glasbenem področju, med drugim je prejemnik nagrade za najperspektivnejšega mladega harmonikarja.

Foto: Nebojša Tejić/STA
  • Tatjana Lušina, ki je prejela priznanje strokovnim sodelavkam in sodelavcem za pomemben prispevek k izboljšanju delovnih procesov in pozitivni klimi na članicah in rektoratu.

Tatjana Lušina je na takrat Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani prišla leta 1985 in tam ostala skoraj 40 let. Svoje delo opravlja z izjemno natančnostjo, predanostjo in srčnostjo. S svojo skromnostjo, pozitivno naravnanostjo in materinsko toplino pa študentom, pedagogom in drugim sodelavcem predstavlja varno zatočišče, kjer vedno naletijo na razumevanje in podporo.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Celoten program dogodkov v organizaciji rektorata in članic UL najdete na tej povezavi.

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411