Novica

Predavanje - Težave ocenjevanja kibernetskega tveganja in upravljanja z njim

Datum objave: 13.6.2023

V četrtek, 15. junija, bo ob 19. uri potekalo bo potekalo poljudno-znanstveno predavanje o kibernetskem tveganju, ki ga organizira ASEF.

Tokrat bo predavala prof. dr. Sergeja Slapničar. Naslov predavanja je ”Težave ocenjevanja kibernetskega tveganja in upravljanja z njim”, predavanje se bo odvilo na Ekonomski fakulteti UL (Klubska soba, Kardeljeva Ploščad 17, 1000 Ljubljana) ali prek spleta. Predavanje je brezplačno, obvezna je predhodna registracija na tej povezavi.

Tema predavanja

Kibernetsko tveganje je po mnogih raziskavah eno izmed petih najpomembnejših tveganj v sodobnem digitaliziranem poslovanju organizacij. Čeprav organizacije namenjajo milijone evrov za obrambo pred kibernetskimi napadi, IT in varnostni managerji, ki upravljajo s kibernetskim tveganjem, ter izvršni direktorji organizacij in nadzorni sveti zelo težko odgovorijo na vprašanja: Kakšnemu tveganju smo izpostavljeni? Koliko bi nas stal kibernetski napad? Kako verjeten je? In če smo vložili nekaj milijonov evrov v obrambo pred kibernetskim napadom, za koliko so se zmanjšale posledice ali verjetnost njegovega napada. Sergeja Slapničar iz Univerze v Queenslandu v Avstraliji se raziskovalno ukvarja s temi vprašanji. Predstavila bo tehnike merjenja kibernetskega tveganja in procese upravljanja z njim na podlagi normativnih priporočil ter akademskih raziskav o stanju v praksi.

O predavateljici

Sergeja Slapničar je izredna profesorica računovodstva na poslovni šoli Univerze Queensland. Raziskuje učinke odgovornosti, merjenja uspešnosti in spodbujanja na motivacijo zaposlenih, prevzemanje tveganja in kognicijo; v zadnjem času jo zanima, kako se le to uporablja pri obvladovanju tveganj kibernetske varnosti. Objavljala je v računovodskih, finančnih in psiholoških revijah. Zasedala je direktorske in svetovalne vloge v več subjektih javnega interesa, bila je članica sveta Agencije RS za javni nadzor nad revidiranjem in predsednica slovenskega organa za reševanje sporov.

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411