Novica

UL FE podpisala zavezo k podnebni nevtralnosti v Kranju

Datum objave: 4.3.2024

V Kranju, enem od 112 mest, ki jih je Evropska komisija izbrala v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, smo v petek, 1. marca 2024, skupaj s partnerji podpisali zavezo, da bomo delovali skupaj in proaktivno za uresničitev ciljev Misije v Kranju, kar bo občutno izboljšalo kakovost življenja v občini.

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, in prof. dr. Marko Topič, dekan Fakultete za elektrotehniko UL (foto: Sandi Fišer/Mediaspeed).

V podnebni pogodbi so opredeljeni ključni ukrepi, načini ter finančna sredstva za dosego cilja podnebne nevtralnosti do leta 2030. Z njimi bi lahko v mestu Kranj do leta 2030 zmanjšali izpuste ekvivalenta CO2 za 113.263 ton glede na leto 2018.

Pripravo podnebne pogodbe so v Mestni občini Kranj (MOK) začeli z anketo med občani, ki so podali njihov pogled na trenutno stanje in začrtan razvoj Kranja, v proces pa vključili tudi vse ključne deležnike in interesne skupine – predstavnike javnih zavodov, lokalnega gospodarstva, prometa, energetike, upravljanja z gozdovi, IKT strokovnjake, akademike, predstavnike zdravstva, kmetijskih in gozdarskih institucij, lokalnih in regijskih agencij … Z več kranjskimi podjetji so opravili tudi poglobljene intervjuje, kaj bi lahko v njihovi panogi naredili za prilagajanje mesta na podnebne spremembe in zniževanje izpustov toplogrednih plinov.

Foto: Sandi Fišer/Mediaspeed

Več o zavezi na spletni strani Mestne občine Kranj.

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411