Novica

Univerza v Ljubljani na slovenski kulturni praznik odpira svoja vrata

Datum objave: 6.2.2023

Univerza v Ljubljani bo 8. februarja, na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, ponovno odprla vrata rektorata, ki domuje v 120 let starem deželnem dvorcu na Kongresnem trgu. Ogledi notranjosti poslopja bodo mogoči ob 14.00, 15.30 in 17.00. Vsak ogled traja približno 45 minut. Prijave niso potrebne, vodenje je brezplačno.

France Prešeren je simbol vseh tistih študentov, ki so stoletja z več ali manj sredstvi, s kočijo, peš ali z vlakom odhajali v tujino in na tujih univerzah iskali akademsko znanje. Nekateri so ostali v tujini, drugi so se vrnili v domovino, kjer so znanstveno, prosvetno, kulturno in umetniško delovali med Slovenci. Med njimi je vzklila zamisel o ustanovitvi slovenske univerze; zanjo so si prizadevali na različne načine in nekateri med njimi so na njej prevzeli profesorska mesta, pripoveduje Tatjana Dekleva, vodja arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani. Univerza v Ljubljani je bila ustanovljena leta 1919 in že od takrat domuje v deželnem dvorcu, ki je lani praznoval 120-letnico. Za rojstni dan univerze štejemo 3. december 1919, ko je imel v zbornični dvorani univerze prvo predavanje v slovenskem jeziku dr. Fran Ramovš. Ta je v svojem pozdravu takratnim študentkam in študentom dejal, da s tem dnem stopamo v novo življenje, naš narod pa v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več.

Univerza v Ljubljani je danes s 23 fakultetami in 3 akademijami najstarejša, največja in najbolj uspešna visokošolska in znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji, pa tudi umetniška ustanova, ki pomembno prispeva k razvoju znanosti in umetnosti pri nas. S tem študijskim letom, oktobra 2022, se je v prenovljene prostore palače Kazina denimo preselila Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani. »Ko stopiš v stavbo Kazine, je čutiti pozitivno energijo, energijo, polno novih pričakovanj in idej, kaj vse še lahko pokažemo družbi, kar ji doslej nismo mogli: vrhunskost in svetovno prepoznavnost, izjemnost in enkratnost,« je ob odprtju novih prostorov povedala Mihaela Bauman Podojsteršek, glavni tajnik Univerze v Ljubljani. S študijskim letom 2023/2024 se bo v novih prostorih akademije pričel izvajati tudi nov prvostopenjski študij težko pričakovane smeri jazz.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411