Opis predmeta
Predstavljena bo razdelitev sekundarnih metabolitov pri čemer bo poudarek na fenolih in karotenoidih ter spoznavanje njihovih lastnosti (topnost v različnih topilih, obstojnost pri različnih temperaturah, pH, svetlobi), ki so pomembne za ekstrakcijo in analizo. Predstavljena bo vloga posameznih skupin sekundarnih metabolitov v rastlinah in njihova ekološka funkcija (atraktanti, repelenti, alelopatske snovi, zaščita pred okoljskimi dejavniki,…). Na uporabnih primerih bo predstavljena vsebnost sekundarnih metabolitov v različnih organih rastlin kot so plodovi, listi, cvetovi, kakor tudi spreminjanje njihove vsebnosti med rastno dobo ter njihova aktivnost. Pregledale se bodo sinteznih poti pomembnejših sekundarnih metabolitov ter možnosti kako s tehnološkimi ukrepi ali okoljskimi dejavniki vplivati na spremembo vsebnosti teh snovi v rastlinah. Za pomembnejše skupine sekundarnih metabolitov bodo predstavljene izbrane metode ekstrakcije in njihova analiza na različnih aparaturah kot so spektrofotometer, HPLC, MS, itd. ter ugotavljanje aktivnosti nekaterih ključnih encimov sinteznih poti. Prav tako bo predstavljen pomen sekundarnih metabolitov za kakovost živil rastlinskega izvora.
Predmet učimo na programih
Cilji in kompetence
Cilj je suvereno poznavanje skupin sekundarnih snovi v rastlinah in njihovih lastnosti ter načini ekstrakcije in analize.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja, izdelava seminarske naloge
Predvideni študijski rezultati
Znanje in razumevanje:
Študent razume posebnosti različnih skupin sekundarnih metabolitov in je sposoben uporabiti ustrezna metode, jih ustrezno modificirati ali ustvariti nove glede na skupino snovi in rastlinski material za ekstrakcijo.
Temeljni viri in literatura
Michael W. 2010. Biochemistry of Plant Secondary Metabolism (Annual Plant Reviews S.). Sheffield Academic Press, 464 str. ISBN 978-1405183970
Revijalni članki s področja, tekoča periodika, druga učna gradiva…
Articles from scientific journals, current magazines, other readings …