Opis predmeta
Vsebina predmeta se prilagaja trenutnim aktualnim temam s področja prehrane prežvekovalcev in neprežvekovalcev predvsem s področij:
– Potrebe po hranilih: sodobne metode vrednotenje energije, aminokislin in mineralov.
– Prebavila: potek prebave …
– Interakcije med prehrano in zdravstvenim stanjem (prebavila, imunski sistem …).
– Interakcije med prehrano in okoljem: zmanjšanje obremenjevanja okolja s pomočjo prehrane (encimi, GMO …), vpliv prehrane na izločanje toplogrednih plinov,
– Učinki nekaterih krmil in krmnih dodatkov v prehrani: klasični, rastlinski ekstrakti.
– Antinutritivne snovi in toksini: delovanje, vpliv na zdravje, preprečevanje.
– Vpliv prehrane na kakovost živalskih proizvodov: prehranski vplivi na senzorično in prehransko (funkcionalno) vrednost živalskih proizvodov
– Načrtovanje in izvedba prehranske raziskave: in vivo, in vitro, in sacco.
Posamezne teme vključujejo tudi spoznavanje z raziskovalnimi metodami. Nekatere analitske metode pa bodo predstavljene v okviru laboratorijskih vaj.
Predmet učimo na programih
Cilji in kompetence
Cilj predmeta je, da študenti preko predavanj, izdelave seminarske naloge in dela v laboratoriju obdelajo posamezne aktualne teme v prehrani živali. Pri tem se naučijo reševati prehranske probleme na ravni oskrbe, proizvodnosti živali, zdravstvenim stanjem prebavil, imunskim sistemom, okoljem oz. varovanjem okolja, specifik delovanja nekaterih krmil in krmnih dodatkov v prehrani neprežvekovalcev. Študenti z izbranimi praktičnimi laboratorijskimi vajami spoznajo nekatere analitske pristope k reševanju raziskovalnih problemov prehrane živali.
Metode poučevanja in učenja
Predavanja (10 ur) in seminar (5 ur) potekajo v predavalnici.
Laboratorijske vaje (15 ur) v manjših skupinah v laboratoriju.
Predvideni študijski rezultati
Predviden študijski rezultat je usposobitev študenta za s problematiko in vrsto neprežvekovalcev povezanim načrtovanjem in izvedbo prehranske raziskave.
Predviden študijski rezultat je kandidata usposobiti za izvedbo raziskav s področja prehrane živali. Kandidat naj bi bil po opravljenem izpitu sposoben kritičnega presojanja rezultatov lastnih raziskav in aktualnih pojavov povezanih s prehrano živali.
Temeljni viri in literatura
Aktualni članki s posameznega področja oz. vsebin, druga učna gradiva.