Novica

Delavnica in tekmovanje za izdelavo najboljšega elektronskega vezja na UL FE

Datum objave: 29.9.2023

Na naši fakulteti smo v torek, 26. septembra, podelili nagrade desetim najboljšim študentom, ki so sodelovali v delavnici in tekmovanju za načrtovanje ter izdelavo najboljšega elektronskega vezja s stališča elektromagnetne združljivosti.

Letošnji izziv: Izdelava elektronike za krmiljenje brezkrtačnega motorja

Elektromagnetna združljivost (EMC) je za vsakega razvijalca strojne in tudi programske opreme novega produkta pomemben izziv, s katerim se je treba spopasti v vseh fazah razvoja od prve ideje do končnega preizkušanja izdelka. Študenti so se letos pomerili v izzivu načrtovanja in izdelave elektronike za krmiljenje brezkrtačnega motorja, namenjenega za pogon oljnega separatorja v avtomobilskih motorjih večjih svetovnih proizvajalcev. Pri tem so morali izpolniti vrsto zahtevnih kriterijev, ki so zagotavljali brezhibno delovanje v širokem napetostnem in temperaturnem območju ter ob tem seveda ustrezali najstrožjim standardom elektromagnetne združljivosti v avtomobilski industriji.

Sodelovanje z najvidnejšimi podjetji in industrijskimi partnerji

V nagradni sklad, vreden več kot 6.000 evrov, so prispevala najvidnejša podjetja slovenske in tuje elektronske industrije, med katerimi je glavni pokrovitelj in predlagatelj letošnjega izziva, podjetje Kolektor iz Idrije, prispeval 2.000 evrov. Poleg denarne nagrade so inženirji Kolektorja pripravili vse tehnične vidike izziva in izvedli tudi končno funkcionalno testiranje izdelkov.

Delavnico EMC so popestrili s tekmovanjem, na katerem je sodelovalo 48 študentov vseh letnikov in študijskih smeri  fakultete. Zmagovalnim 10 študentom je uspelo v roku izdelati delujoč končni projekt, ki je ustrezal vsem načrtovalskim zahtevam in standardom EMC. Elektromagnetno sevanje oddanih vezij so izmerili v laboratorijih SIQ.

Vse podrobnosti poteka delavnice, posnetki predavanj in končni rezultati so na voljo na uradni spletni strani delavnice EMC: https://bit.ly/3th6XE4.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411