Novica

Druga slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-chip 2024

Datum objave: 26.1.2024

V sredo, 24. januarja, smo gostili Drugo slovensko konferenco o čipih in polprevodnikih SLO-chip 2024, na kateri je 19 predavateljev iz Slovenije in tujine predstavilo najnovejše znanstvenoraziskovalne in razvojne dosežke ter aktualne izzive pri zasnovi, izdelavi in preizkušanju elektronskih vezij in sistemov. Prek 120 udeležencev sta uvodoma nagovorila tudi ministra prof. dr. Emilija Stojmenova Duh in prof. dr. Igor Papič.

Druga slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-chip 2024

Na konferenci SLO-chip 2024 so udeleženci dobili vpogled v raziskave in dosežke na področju čipov in polprevodnikov, se osredotočili na trenutne izzive ter izmenjali nove izkušnje in znanje. Raziskovalci, inženirji, znanstveniki in industrijski strokovnjaki so razpravljali o aktualnih tehnoloških žariščih in mejah razvoja industrije, kot so čipi, senzorji, polprevodniška in fotonska integrirana vezja, oblikovanje in tehnologije ter izdelava prototipov. Udeležence konference so pozdravili minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič, ministrica za digitalno preobrazbo prof. dr. Emilija Stojmenova Duh in dekan Fakultete za elektrotehniko UL prof. dr. Marko Topič.

Druga slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-chip 2024

Organizatorji so pripravili najsodobnejši program, ki je zajemal dve gostujoči predavanji o integrirani fotoniki in perspektivi mikro- in nanoelektronike v Sloveniji, predstavitvi razvojnega dela v industrijskem okolju ter sekcije, na katerih so predavatelji z akademskih institucij delili rezultate raziskav na področju snovanja integriranih fotonskih, analognih in digitalnih mikroelektronskih vezij v različnih ciljnih tehnologijah.

Dekan Fakultete za elektrotehniko UL prof. dr. Marko Topič je v svojem nagovoru posebej izpostavil strateško vlogo čipov in polprevodnikov ter inženirjev inovatorjev: »Brez polprevodnikov in čipov ne bo ne zelenega ne digitalnega prehoda. In le s povečanim vpisom na področju izobraževanja inženirjev elektrotehnike in elektronike bo Slovenija lahko pisala prebojne zgodbe. Potrebe gospodarstva so že sedaj mnogo večje, kot je število diplomantov na leto, in do 2030 bo potrebno vpis na študijske programe elektrotehnike podvojiti. Na konferenci SLO-chip 2024 smo dokazali, da je prihodnost slovenske mikroelektronike jasno začrtana in da bomo skozi razvoj in inovacije poskrbeli za dvig dodane vrednosti na področju čipov in polprevodnikov.«

Konferenco je organizirala Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju s strokovnim društvom MIDEM.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani konference: https://slo-chip.fe.uni-lj.si.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411