Novica

E-športi postajajo predmet akademskega zanimanja (in biznisa)

Datum objave: 11.10.2023

E-športi (angl. esports) so prešli dolgo pot od nišnega hobija za najstnike do večmilijardnega posla, ki zajema več panog in pridobiva občinstvo na svetovni ravni.

E-športi so oblika tekmovanja v videoigrah, kjer se profesionalni igralci ali ekipe pomerijo v igranju videoiger na tekmovalni ravni. Ta oblika športa združuje veščine, taktiko, strategijo ter tekmovanje na podoben način kot tradicionalni športi, vendar v virtualnem svetu.

Analitsko podjetje Futuresource Consulting navaja, da so se v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 prihodki od e-športa povečali za 5%, v letu 2921 so poskočili še za 17%, sponzorji in založniki pa še naprej povečujejo svoje prispevke. E-športi so že leta priljubljeni med študenti, posebej v ZDA in Kanadi, sedaj pa vse bolj prodirajo tudi v učne načrte šol in univerz. V več kot 60% srednjih in visokih šolah v Severni Ameriki se bodo e-športi pojavljali na urnikih študentov, saj vse več šol uvaja štipendije in programe usposabljanja za to panogo. Dolgoročno bodo prodajalci strojne opreme doživljali vse večje povpraševanje po vrhunski opremi in nadgradnjah. E-športi se v akademske kroge se prebijajo prek namenskih raziskovalnih oddelkov za e-šport, na primer na Univerzi za znanost in tehnologijo Harrisburg, Univerzi v Limericku in Univerzi v Augsburgu. Na univerzah se vse več zainteresiranih ukvarja z iskanjem možnosti za premikanje meja uspešnosti e-športa, pri čemer ni presenetljivo, da so se za rešitve obrnili na umetno inteligenco. UI namreč raziskovalcem omogoča učinkovito pridobivanje vpogledov iz različnih podatkovnih nizov. Glede na potencial prihodkov igralcev svetovnega razreda je pričakovati, da bo oprema za tovrstne raziskave ostala eno vodilnih področij naložb. Z e-športom kot novim področjem akademskega zanimanja, številne univerze, predvsem v Severni Ameriki, posledično spreminjajo svoje nabavne prioritete.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411