Novica

[IKTinfo] ABI napoveduje, da 5G nosljivih naprav v letu 2023 še ne bo

Datum objave: 7.3.2023

ABI Research v svojem novem poročilu predstavlja ključne trende na področju nosljivih naprav, ki se bodo zgodili v letu 2023, ter tudi trende, ki se v letu 2023 še ne bodo zgodili. Podjetje napoveduje, da bo trg nosljive opreme do leta 2027 dosegel 640 milijonov evrov ob 12,8-odstotni povprečni letni rasti v obdobju 2022-2027. Nosljive naprave so od nekdanje »lepe za imeti« opreme napredovale v status »nujne opreme« za uporabnike, zahvaljujoč večjem vključevanju IoT-tehnologij in uvajanju novih potrošniških tehnoloških rešitev. Za leto 2023 ABI napoveduje rast povpraševanja po povezanih nosljivih napravah, posebej na področju zdravstvene nege, kot tudi rastočo ponudbo vrst in oblik enostavnejših nosljivih naprav, kar bo skupaj prispevalo pričakovani rasti trga. Po drugi strani ocenjuje, da čeprav bodo nosljive naprave s povezovanjem na pametne telefone s pridom izkoriščale prednosti večjih hitrosti mobilnih omrežjih, v letu 2023 ne bomo še dočakali pravih 5G nosljivih naprav. Prav tako ne bo še konkurenčnega trga pametnih očal in širšega sprejetja industrijskih kontrolnih sistemov (ICS) ter se ne bo še oblikovalo industrijsko metavesolje.

Več informacij                   

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411