Novica

[IKTinfo] CIO-ti se zaradi pomanjkanja IKT-kadrov osredotočajo na usposabljanje

Datum objave: 8.8.2023

CIO-ti se zaradi pomanjkanja IKT-kadrov osredotočajo na usposabljanje

Celo 81% direktorjev informatike (CIO-tov) v velikih podjetij načrtuje povečanje števila zaposlenih v IKT-oddelkih v letu 2023. Samo 14% jih pričakuje zmanjšanje števila zaposlenih v IKT in 5%, da bo število ostalo enako, ocenjuje v novi raziskavi Gartner.  Privabljanje in ohranjanje tehnoloških talentov pa bo ostalo kritično področje, ki skrbi CIO-te. Kljub napredku na tem področju bo globalni vpliv umetne inteligence (UI) na delovna mesta v naslednjih nekaj letih precej skromen zaradi zaostankov v sprejemanju novih kadrov ter podaljšanja časa uvajanja in učenja. Samo 4% udeležencev ankete izvedene po vsem svetu vidi v IKT-delavcih usposobljenih za UI pomemben vir s stališča današnje tehnologije. Podjetja so v zadnjih dveh letih uvajala različne digitalne pobude, posebej v povezavi z operativno odličnostjo in izkušnjami strank, ki pa zaenkrat niso dovolj hitro izpolnjevale njihovih potreb. Kar 41% CIO-tov poroča o oteženem zaposlovanju v IKT zaradi nestabilnosti gospodarstva, 35% o zmanjšanju proračuna za IKT in 29% o zamrznitvi IKT-zaposlovanja. Skoraj polovica CIO-tov velikih podjetij namerava vlagati v programe usposabljanja za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo IKT-osebja, da bi ekipam zagotovilo ustrezne vloge, spretnosti in zmogljivosti za doseganje ciljev podjetja, ocenjuje Gartner.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

 

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411