Novica

[IKTinfo] Do 2030 se pričakuje, da se bo svetovna industrija čipov približno podvojila

Datum objave: 21.2.2023

Deloitte napoveduje, da bodo proizvajalci leto 2023 izkoristili za premislek o polprevodniški industriji, ki bo vključil tudi pospešeno lokalizacijo proizvodnje oz. gradnjo novih tovarn in razširitev obstoječih bližje domu, namesto na območju Azije in Tihega oceana, ter njeno »prijateljizacijo« (angl. »friendshoring«) oz. povezovanje z zmogljivostmi prijateljskih in bližjih držav. »Združene države in Evropa so si zastavile ambiciozne cilje za povečanje domače proizvodne zmogljivosti čipov: Združene države nameravajo povečati svoj delež domačih zmogljivosti z 11 % leta 2020 na 30 % leta 2030, Evropa pa želi povečati svoj delež z 9 %. na 20 % v istem obdobju,” piše v poročilu.
Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411