Novica

[IKTinfo] Hibridno delo postaja glavni model prihodnjega poslovanja

Datum objave: 7.2.2023

IDC ocenjuje, da bo v naslednjih petih letih hibridno delo postalo pogonska sila preobrazbe poslovanja in uvajanja novih tehnoloških rešitev. Analitsko podjetje izpostavlja glavne napovedi s področja prihodnosti dela: (1) Do leta 2027 se bo tretjina vodilnih podjetij s ciljem reševanja zdravstvenih, trajnostnih in drugih težav odločila za zunanje poglobljene tehnološke storitve v metavesolju za podporo sodelovanja s strankami. (2) Do leta 2024 bo več kot 60 odstotkov podjetij razvijalo lastne aplikacije in avtomatske procese s pomočjo nizkokodnih orodij. (3) Zaradi pomanjkanja usposobljene delovne sile bodo podjetja, ki vlagajo v digitalne platforme za sprejetje in avtomatizirane tehnologije učenja zagotovila 40-odstotno rast produktivnosti. (4) V letu 2024 bodo zaposleni, ki so jim podjetja uvedla mikronadzorne mere (kamere / nadzor tipkanja) pokazali dejanski 20-odstotni upad produktivnosti. (5) Vodilna podjetja, ki so se odločila za hibridni delovni model bodo v letu 2024 zaradi izgube delovnih mest in znižanja usposobljenosti doživela 20-odstotni upad prihodka. (6) V letu 2025 bo v organizacijah, ki so uvedle hibridno varnostno politiko in razvile kulturo zaupanja verjetnost izgube podatkov trikrat nižja kot v ostalih. (7) Do leta 2024 bodo podjetja, ki delavcem na prvi črti ponujajo demokratiziran dostop do digitalnega sodelovanja, avtomatizacije procesov in podobnih orodij, zaradi višje produktivnosti povečala prihodke za 20 odstotkov. (8) Ekosistem celostne in integrirane analitike znotraj inteligentnega digitalnega delovnega prostora (IDW) bo do leta 2026 pri uporabnikih spodbujal 70-odstotno povečanje poslovnih rezultatov. (9) Mnoga podjetja bodo v treh letih zmanjšala pomen klasičnih delovnih mest in spletno delovno silo postavila v enakopravno vlogo. (10) Do leta 2024 bo 55 odstotkov vodstvenih timov v globalnih podjetjih uporabljalo inteligentne tehnologije načrtovanja prostora in zmogljivosti pri določanju novih pisarniških lokacij.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411