Novica

[IKTinfo] Hibridno in daljinsko delo spreminjata delovne navade

Datum objave: 19.4.2023

Masivni premik na daljinsko in hibridno delo v časih pandemije je trajno spremenil delovne navade delodajalcev in zaposlenih ter tudi iskalcev zaposlitve. Raziskava svetovalnega podjetja Robert Half odkriva pet trendov na področju dela na daljavo. 1. Delo na daljavo je trajni trend: Celo 87% delavcev, ki bi radi zamenjali delovno mesto zanima hibridno delo, ali celo daljinsko. 2. Prilagodljivo delo prinaša več sreče: Dobrih 77% delavcev, ki sedaj lahko delajo tam kje so in takrat ko so bolj produktivni dela več ur kot prej, 46 odstotkov pa jih je bolj zadovoljno z delom. 3. Nekateri bi plačo žrtvovali za več časa dela na daljavo: Skoraj tretjina delavcev (32%), ki gredo v pisarno vsaj en dan v tednu, je pripravljena biti plačana nekaj manj za možnost, da svoje delo opravlja v celoti na daljavo. 4. Delo v pisarni prinaša koristi: Skoraj dve tretjini profesionalcev (65%) menijo, da imajo učinkovitejše odnose s kolegi, ki jih srečajo iz oči v oči, več delavcev pa je bolj zadovoljno z osebnim sodelovanjem (49%) kot z navideznim (31%). 5. Zaposleni imajo možnosti za kariero, kjerkoli že so: Večina menedžerjev (82 %), ki nadzoruje hibridne ekipe, smatra, da imajo zaposleni v pisarni in delavci na daljavo enake možnosti za napredovanje.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411