Novica

[IKTinfo] Izkušeni tehnološki delavci so zelo iskani po vsej Evropi

Datum objave: 25.7.2023

Izkušeni tehnološki delavci so zelo iskani po vsej Evropi

Medtem ko se Evropa še naprej ukvarja z gospodarskimi težavami, ki sta v veliki meri posledica inflacije in vojne v Ukrajini, številna podjetja v različnih panogah še vedno iščejo tehnološke delavce, poroča neprofitno združenje za tehnološke industrije in delovno silo CompTIA. V svojem najnovejšem poročilu »Trendi tehnološkega zaposlovanja v Evropi« združenje ocenjuje, da so delodajalci lani v zadnjem četrtletju v 11 evropskih državah objavili skupaj 950.000 ponudb za delovna mesta (v raziskavo so bile vključene Belgija, Češka, Francija, Irska, Italija, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija in Španija). Izkušeni tehnični delavci so zelo iskani po vsej celini, kar nudi nove priložnosti tako tistim, ki prvič vstopajo v tehnološko delovno silo kot tistim, ki iščejo nove izzive, poudarja CompTIA. Priložnosti se nudijo na vseh stopnjah kariere, pri čemer se največ oglasov, 35 odstotkov, nanaša na delavce brez delovnih izkušenj ali do dveh letih izkušenj. Precej manj oglasov, 10 odstotkov, se nanaša na delovna mesta z 3 do 10 let delovnih izkušenj ter 13 odstotkov oglasov na delovna mesta z 11 ali več let izkušenj. Največ oglasov za delovna mesta je objavljeno v Nemčiji (411.743), Franciji (217.480) in na Poljskem (60.532). Največ oglasov je bilo za razvoj programske opreme, programiranje in spletni razvoj (353.293), analitiko sistemov in kibernetsko varnost (284.215), strokovnjake in tehnike s področja IT (113.427) ter omrežne in sistemske administratorje in tehnike (113.394). V desetih od 11 državah je bilo v zadnjem četrtletju 2022 največje povpraševanje po strokovnjakih za razvoj programske opreme, le v Italiji pa po strokovnjakih za kibernetsko varnost in analitiko sistemov.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411