Novica

[IKTINFO] Karspersky napoveduje, da bo letos kibernetski kriminal še bolj napadalen

Datum objave: 27.2.2023

Tehnologije oblaka in virtualizacije bodo v letu 2023 še pogosteje tarča napadov, napoveduje podjetje Kaspersky. Podjetja namreč pogosto prenašajo del svojih podatkov in operacij v oblak, ob tem pa uporabljajo storitve partnerjev, ki morda niso dobro konfigurirane ali vsebujejo ranljivosti, kar izkoriščajo napadalci. Odtekanje podatkov bo tudi v letu 2023 naraščalo, najbrž tudi s posameznimi primeri podobnim letošnji kraji podatkov milijonov uporabnikov na WhatsAppu in več kot 200 milijonov na Twitterju. Napadi prek elektronske pošte se bodo letos stopnjevali, pa Kaspersky svetuje podjetjem, da zaposlenim ne dovolijo uporabljati podjetniških e-naslovov za neprofesionalne storitve, zahtevajo uporabo različnih gesel za različne račune, uvedejo dvostopenjsko avtentikacijo za vse aplikacije, ki to omogočajo ter zaposlene izobražujejo o kibernetski varnosti. V letu 2022 sta ponudba in uporaba zlonamerne e-pošte kot storitve (MaaS) porasli, kar se bo nadaljevala tudi letos. Tako se bo kibernetski kriminal dodatno širil, ker bo vključeval tudi kriminalce z manj znanja, ob tem pa bo raslo število variacij in s tem tudi zapletenost napadov, kar bo zmanjšalo učinkovitost avtomatiziranih varnostnih sistemov.

Več informacij                       Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411