Novica

[IKTinfo] Kratka beležka o soavtorju IKTinfo

Datum objave: 20.12.2022

Esad Jakupović, novinar, rojen 1945 v Banjaluki, kjer je tudi živel do 24. leta. Po študiju elektrotehnike (elektronike in telekomunikacij) ter potresu v Banjaluki v oktobru 1969, se je preselil v Beograd. V obdobju 1969-1972 je bil urednik »Kosmoplova«, mesečne revije za astronavtiko in znanstveno fantastiko, ki je pisala tudi o drugih znanostih in tehnologijah. V letu 1972 je bil soustanovitelj in potem urednik »Galaksije«, mesečne revije za popularizacijo znanosti, ki si je v 20 letih obstoja prislužila visok ugled v celotni skupni državi. Revija je bila med drugim izdajatelj vrste posebnih izdaj (na primer, o Nikoli Tesli in o solarnih hišah) ter tri almanaha znanstvene fantastike. Esad je istočasno več kot dve desetletji objavljal različne podlistke in posebne izdaje o poljudnih znanostih in tehnologijah ter številne članke v različnih revijah v tedanji skupni državi. Prevedel je in uredil številne knjige o popularnih znanostih, astronomiji in eksobiologiji, starodavnih znanstvenih skrivnostih ter znanstveni fantastiki. Od leta 1992 živi in  dela v Sloveniji kot novinar, specializiran predvsem za področje informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Od leta 2010 je v pokoju, pa še vedno piše članke, analize in komentarje o IKT.

Pandemija covida-19 in ukrepi za njeno omejevanje, sedaj pa tudi vojna v Ukrajini, močno vplivajo tudi na področje IKT, kot potrjujejo raziskave in analize v skoraj vseh segmentih te panoge. Posebna značilnost IKT je, da omogočajo napovedovanje, spremljanje, preučevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bila v zadnjih dveh letih vsem dragocena pomoč. Informacijske in komunikacijske tehnologije namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, odkrivati nove možnosti, obdelovati podatke in pridobivati ocene ter napovedovati prihodnja gibanja.

Ne nazadnje IKT omogoča šolam in univerzam izvajanje hibridnih izvedb poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411