Novica

[IKTinfo] Lani in letos upad trga PC naprav za izobraževanje, od leta 2024 ponovna rast

Datum objave: 14.2.2023

V letu 2022 smo bili priče večjega krčenja trga osebnih računalnikov namenjenih za primarno in sekundarno izobraževanje, ocenjuje Futuresource Consulting. Analitsko podjetje preliminarno ocenjuje, da je bilo lani v tem sektorju prodanih 37 milijonov PC-naprav, kar pomeni precejšnje zmanjšanje v primerjavi z letom 2021. Učno okolje se je med pandemijo preoblikovalo in so naprave nabavljene za nadaljevanje izobraževanja v časih zapiranja vmes integrirane v osebno učno okolje. Namesto preprostih videokonerenčnih funkcij so računalniki prevzeli težje opredeljivo vlogo temeljnega orodja za učenje in poučevanje – od oblikovanja in izvajanja učnih načrtov utemeljenih na računalniku, do široke uporabe dijaških informacijskih sistemov in sistemov za upravljanje učenja, razlaga Futuresource. To je zahtevalo tudi nadgrajevanje šolskih brezžičnih infrastruktur, nujnih za povečano pasovno širino. Posledično se je v številnih državah fokus nabav premaknil na sistemsko opremo in se je nakupovanje naprav upočasnilo. Med lani nabavljenimi PC-napravami imajo chromebooki 39-odstotni delež in prenosni računalniki 36-odstotni, obe skupini pa nekoliko manjši delež kot v letu 2021, medtem ko je delež tabličnih računalnikov porasel iz 19 odstotkov v 2021 na 23 odstotkov v 2022. Futuresource napoveduje nadaljnje zmanjšanje PC-trga v letu 2023, na 35 milijonov, od leta 2024 dalje pa ponovno rast pod vplivom večjih projektov v posameznih državah in okrepljenih ciklov osveževanja opreme iz časa pandemije.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411