Novica

[IKTinfo] Letos bodo grožnje IoT in OT-sistemom čedalje bolj rasle

Datum objave: 17.1.2023

Grožnje sistemom za operativne tehnologije (OT) in napravam interneta stvari (IoT) strmo naraščajo ter pomenijo velika tveganja za podjetja po vsem svetu. Ranljivosti OT-sistemov pa lahko ogrozijo celo nacionalne infrastrukture, opozarja Microsoft. Tri četrtine industrijskih krmilnih naprav, ki se uporabljajo v OT-omrežjih so nezakrpane in vsebujejo hude ranljivosti, navaja tehnološki orjak v svojem novem biltenu Cyber Signals. V letu 2023 lahko pričakujemo hitrejše povezovanje v oblak ter rast ranljivosti naprav IoT in OT, s tem pa tudi tveganja v številnih panogah in organizacijah, napoveduje bilten. Pospešeno širjenje interneta stvari ustvarja nove vstopne točke in povečuje možnosti napadov, rastoče povezovanje OT v oblak pa odpira dostop do manj varnih delov in povečuje možnost napadov na infrastrukture. IDC napoveduje, da bo do leta 2025 v podjetniškem in potrošniškem okolju nameščenih več kot 41 milijard IoT-naprav. Povezane naprave kot so pametni zvočniki, kamere ali komercialni aparati so pogosto na udaru kot vhodne točke napadalcev. Microsoft opozarja, da je rastoče zbliževanje IoT in OT sistemov s tradicionalnim IKT tehten razlog, da organizacije dobro premislijo o kibernetskih grožnjah. OT-sistemi podpirajo vrsto kritičnih industrij, vključno z energetiko in prometom, pa kibernetski napadi lahko povzročijo zelo škodljive gospodarske posledice po vsem svetu. Razširjenost IoT in OT-ranljivosti je izziv za vse organizacije, največjem tveganju pa so izpostavljene kritične infrastrukture. Ne le njihovo uničenje temveč tudi onemogočanje na njih utemeljenih kritičnih storitev lahko ima zelo resne posledice, opozarja Microsoft.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411