Novica

[IKTinfo] Letos bomo priča večjemu povpraševanju po kadrih IKT in rasti trga

Datum objave: 11.4.2023

Analitsko podjetje Gartner ocenjuje, da bo število prostih delovnih mest za IKT vedno bolj raslo, saj je ponudba usposobljenih delavcev na trgu v mnogih državah čedalje manjše. Zaradi visokega povpraševanja po strokovnjakih bo vodjem IKT vse težje zaposliti ustrezne kadre, kar pa bo oteževalo rast podjetij. Za IKT bo v svetu letos porabljeno 4,144 bilijona evrov, 2,4 odstotka več kot lani, napoveduje analitsko podjetje Gartner. Medtem ko se bo zaradi inflacije potrošnja za naprave po lanskem upadu za 10,6% letos zmanjšala za nadaljnjih 5,1%, na 632 milijarde evrov, bo skupna podjetniška poraba za IKT ostala razmeroma krepka. Podjetja, namreč, kljub gospodarskim težavam še zmeraj, čeprav previdno, povečujejo naložbe v digitalne pobude. Gartner napoveduje, da bo največ porasla poraba za programsko opremo, za 9,3%, na 790 milijard, in IKT-storitve, za 5,5%, na 1,2 bilijona evrov.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411