Novica

[IKTinfo] Med 10 top strateških trendov so letos prvič trije UI

Datum objave: 16.1.2024

Analitsko podjetje Gartner proti koncu vsakega leta objavi pregled 10 vodilnih strateških tehnologij. Zadnja leta je dramatično poraslo število organizacij, ki delajo z umetno inteligenco (UI), pa ni čudno, da je to področje v oceni za leto 2024 zasedlo prva tri mesta na Gartnerjevem seznamu in bo očitno še nekaj let ostalo na čelu. Vodilni trije trendi, ki jih združuje UI so: (1) demokratizacija generativne UI, ki jo Gartner definira kot »sovpad masovno vnaprej usposobljenih modelov, računalništva v oblaku in odprtih virov ter omogočanje njihove dostopnosti delavcem povsod po svetu«; (2) upravljanje zaupanja, tveganj in varnosti s pomočjo UI ter (3) z UI obogateni razvoj, ki ga posebej spodbujajo podjetja z velikimi razvojnimi ekipami. Tudi druga tretjina trendov je povezana z inteligenco: (4) inteligentne aplikacije, ki se učijo prilagajati za ustrezno in samostojno odgovarjanje ali avtomatiziranje dela; (5) trend obogatene oz. povezane delovne sile, ki izhaja iz potrebe po pospeševanju in prilagajanju talenta kot strategije za optimizacijo vrednosti na osnovi človeških delavcev; ter (6) strojne stranke (kustoboti), nečloveški gospodarski akterji, ki se lahko samostojno pogajajo ter kupujejo blago in storitve. V zadnji skupini so različni trendi širšega pomena: (7) stalno upravljanje izpostavljenosti grožnjam, ki organizacijam omogoča avtomatizacijo pristopa preverjanju kibernetske varnosti; (8) trend trajnostne tehnologije, ki omogoča dosezanje okolijskih, družbenih in upravljavskih rezultatov, njegovo glavno gonilo pa je enormna poraba energije zaradi uporabe tehnologij kot so UI, kriptovalute, internet stvari in računalništvo v oblaku; (9) platformni inženiring, ki skrbi za izgradnjo in delovanje samopostrežnih notranjih razvojnih platform s slojem, ki ga kreira in upravlja namenska produktna ekipa, povezana z orodji in procesi; (10) industrijske platforme v oblaku, ki se ukvarjajo s specifičnimi vidiki industrije z združevanjem osnovnih SaaS, PaaS in IaaS storitev v celovito ponudbo paketov izdelkov.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411