Novica

[IKTinfo] Naložbe v kibernetsko varnost bodo rasle, pa ne dovolj

Datum objave: 3.5.2023

Analitsko podjetje Canalys napoveduje, da bo letos za kibernetsko varnost porabljeno več kot 205,7 milijarde evrov, 13,2 odstotka več kot v letu prej. Približno tretjina, 73 milijard evrov, bo porabljena za produkte (varnost končnih točk, omrežno varnost, varnost spleta in e-pošte, varnost podatkov, analitiko ranljivosti in varnosti ter upravljanje identitet in pravic dostopa), približno dve tretjini, 132,6 milijard evrov, pa za storitve (svetovanje, zunanje izvajanje, upravljane storitve, uvajanje in integracijo ter vzdrževanje in podporo). Zaradi visoke ravni groženj bo kibernetska varnost visoko na seznamu prioritet v organizacijah. Pritiski na proračun silijo mnoge organizacije, da se osredotočajo na ključne varnostne naložbe, da bi zmanjšali možnosti vdorov in razkrivanja podatkov. Vlaganja v varnost v javni upravi in velikih podjetjih bodo rasla, medtem ko se bodo v manjših podjetjih pogosto zmanjševala zaradi gospodarskih težav. Močnejši bodo širili in poglabljali svojo obrambo, povečevali sposobnost odkrivanja napadov in izboljševali odziv na incidente. Izsiljevalski napadi bodo tudi letos ključni problem za varnost v podjetjih z vidika operativnosti in financ, vendar pa bodo zlorabe generativnih modelov UI, kot je ChatGPT, usmerjale pozornost kibernetskih strokovnjakov tudi na druge ravni.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411