Novica

[IKTinfo] Okužbe IoT-naprav so se med pandemijo povečale kar osemkrat

Datum objave: 29.8.2023

Zlonamerne okužbe namenjene napravam interneta stvari (IoT) so v časih pandemije Covid-19 zabeležile izjemno visoko 700 odstotno rast, poroča ABI Research. Analitsko podjetje ob tem poudarja, da se ta specifična vrsta kibernetskih groženj usmerja na več kot 500 različnih vrst IoT-naprav. Večina organizacij pogosto napačno razume ali zavrne te dogodke kot manj pomembne od običajnih omrežnih napadov, ocenjuje Syed Hosain, soustanovitelj podjetja Aeris, ki je skupaj s podjetjem ABI konec junija pripravilo spletni seminar na to temo. Vendar pa IoT-napadi postajajo vse bolj prefinjeni in vse bolj resno ogrožajo integriteto podjetniškega omrežja, varnost podatkov in celo fizično varnost. »Podjetja danes potrebujejo praktične poslovne strategije, zasnovane tako, da z naložbami v varnost zagotovijo dolgoročno donosnost naložbe in močnejšo varnostno držo,« pravi Hoasin. »Pomembno je vedeti, da je varnost ključnega pomena za uspeh IoT-projektov, vendar je poleg tega bistveno razumevanje, kako to varnost uporabiti za doseganje višje donosnosti naložbe, tako z vidika zmanjšanja tveganja kot optimizacije poslovanja,« poudarja Michela Menting, višja raziskovalna direktorica pri podjetju ABI. »Enostavno je metati denar na problem, vendar je nujno skrbno načrtovanje in upravljanje, da potencial varnostnih tehnologij ne bi končal zapravljen, organizacije pa plačale račun za nižjo vrednost.«

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411