Novica

[IKTinfo] Pametni telefon pomaga starejšim držati korak z digitalnim svetom

Datum objave: 19.9.2023

Po oceni Bitkoma, združenja informacijske in telekomunikcijske industrije Nemčije, je skoraj tri četrtine, 73 odstotkov, oseb starejših od 65 let v tej državi dosegljivih s pametnim oz. mobilnim telefonom. Med starimi 65-74 let je celo 86 odstotkov dosegljivih s takšnim telefonom, med starejšim od 75 let pa je takšnih 55 odstotkov. Med starejšimi od 65 let jih 48 odstotkov uporablja pametni telefon, 33 odstotkov konvencionalni mobilni telefon, 8 odstotkov pa obe napravi. Med vsemi starostnimi skupinami pa je celo 87 odstotkov dosegljivo s pametnim ali mobilnim telefonom. Med starejšimi od 65 let jih 63 odstotkov pošilja SMS ali »messenger« sporočila, 44 odstotkov pa snema fotografije ali video. »Za večino ljudi je pametni telefon postal integralni del vsakdanjega življenja, pri starejših pa je njegova vloga še večja,« razlaga Sophie Vogt-Hohenlinde, strokovnjak za digitalno sodeleovanje pri Bitkomu. »Ne gre samo za možnost vzdrževanja stikov z družino in prijatelji, temveč tudi za pridobivanje znanja in vzdrževanje koraka z digitalnim progresom,« pojasnjuje. Med starejšimi od 65 let so vse bolj razširjene tudi pametne ure, ki jih uporablja 13 odstotkov starejših, v primerjavi z 9 odstotkov v letoma 2021 in 2022. Eden od razlogov je močen zdravstveno-rekreacijski aspekt pametnih ur, pojasnjuje Sophie Vogt-Hohenlinde. »Mnogi modeli nudijo možnost odkrivanja incidentnih (zdravstvenih) situacij in pošiljanja SOS-klica za pomoč, nadzirajo srčni ritem ali krvni tlak ter lahko motovirajo uporabnika, da se ukvarja s športom ali vadbo.«

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411