Novica

[IKTinfo] Po lanskem upadu bo letos poraba za IKT v območju EMEA večja za 3,7 odstotka

Datum objave: 31.1.2023

Gartner za leto 2023 v primerjavi z letom 2022 napoveduje 3,7-odstotno rast porabe za IKT na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA), na 1,21 bilijona evrov. Rast na najbolj razvitih trgih zahodne Evrope, v Nemčiji, Franciji in Združenem kraljestvu, bo nekoliko višja, okoli 5 odstotkov. Napovedana rast je vsekakor dobra novica po lanskem 3,8-odstotnem upadu, čeprav je precej nižja od 10,5-odstotne rasti v letu 2021. Lani je največji upad doživel segment naprav, kar 13,1 odstotka (po 15-odstotni rasti v letu 2021), Gartner pa mu tudi letos napoveduje 2,6-odstotni upad (na 174 milijard evrov). Segment komunikacijskih storitev, ki je lani upadel za 3,6 odstotka (po 4,3-odstotni rasti v letu 2021), naj bi letos porasel za 2,3 odstotka (na 448 milijard evrov), segment IT storitev, ki je lani upadel za 0,9 odstotka (po celo 15,3-odstotni rasti v letu 2021), pa naj bi letos porasel za dobrih 6,6 odstotka (na 356 milijard evrov). Letos bo največ porasla poraba v segmentu programske opreme, za dobrih 8,6 odstotka (na 198 milijard evrov). V tem segmentu bo letos na območju EMEA največ porasla poraba za javni oblak, za celo 18,2 odstotka, na 128 milijard evrov. Poraba za programsko opremo za oblak bo dosegla dobro tretjino (34 odstotkov) skupne porabe za podjetniško programsko opremo. Poraba za potrošniške osebne naprave v EMEA, ki je lani upadla za 13 odstotkov, največ še od leta 2009, se bo letos zmanjšala za 3,6 odstotka.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411