Novica

[IKTinfo] Podjetja se odločajo za orodja SD-WAN in pogledujejo po umetni inteligenci

Datum objave: 22.8.2023

Strokovni portal Network World ocenjuje, da se bo potrošnja podjetij za omrežne tehnologije letos povečala za okrog 4%, na raven povprečja v zadnjem desetletju. Raziskave kažejo, da se povečanje nanaša predvsem na stroške za omrežno opremo, medtem ko večina organizacij poskuša zmanjšati stroške za storitve. Pri tem naj bi jim, kot pravi analitik Tom Nolle, pomagale spodbude s ciljem izboljšanja varnosti, operativne stabilnosti, razpoložljivosti in dostopnosti aplikacij. Številna podjetja se zadnje čase odločajo za uvajanje programsko definiranih širokih omrežij (SD-WAN) namesto navideznih zasebnih omrežij (VPN), kjer so stroški povezave na pooblaščenega delavca previsoki. Podjetja se približno enakopravno odločajo za pridobitev orodja SD-WAN od ponudnika upravljanih storitev (MSP), pridobitev od omrežnega operaterja oz. ponudnika komunikacijskih storitev (CSP) ali pa za samostojen nakup. MSP je najbolj priljubljena izbira, kadar so spletna mesta večnacionalna, CSP ko so vsa spletna mesta na VPN-jih enega operaterja, samostojni nakup pa, če prvi dve rešitvi nista na voljo. Večina podjetij pričakuje večjo uporabo umetne inteligence (UI) v omrežnih rešitvah, pri čemer je to že poskusila morda le vsako šesto. Podjetja pri tem verjamejo, da bo lahko UI pomagala zmanjšati operacijske napake, izboljšati načrtovanje zmogljivosti omrežja ter prispevati tako k izboljšanju varnosti aplikacij in podatkov kot tudi odkrivanju groženj in napadalcev. Če se bo UI v tem smislu pokazala uspešna, bodo organizacije pripravljene vložiti sredstva zunaj proračuna.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411