Novica

[IKTinfo] Poraba za IKT bo narasla za 5,1 odstotka, upad pa bo le v segmentu naprav

Datum objave: 3.1.2023

Analitsko podjetje Gartner ocenjuje, da je bilo v letu 2022 porabljeno za IKT 0,8 odstotka več kot v letu 2021, 4,39 bilijona evrov, za leto 2023 pa napoveduje 5,1-odstotno rast, na 4,43 bilijona evrov. Povpraševanje po IKT opremi, rešitvah in storitvah bo ostalo sorazmerno visoko zahvaljujoč potrebi podjetij po krepitvi digitalnih pobud v odgovor na gospodarske negotovosti. Kot pojasnjuje Gartner, generalni in finančni direktorji se bodo raje odločali na nove naložbe v poslovne pobude kot na rezanje proračunov. Po drugi strani, inflacija je povzročila upad kupne moči potrošnikov po vsem svetu, kar je v dobri meri vplivalo na oceno Gartnerja, da se je skupna poraba za nove računalniške naprave v letu 2022 zmanjšala za 8,4 odstotkov in napoved, da se bo v letu 2023 zmanjšala za 0,6 odstotka. V letu 2022 sta največ porasla vlaganja v segmentu sistemov za podatkovne centre (209 milijard evrov, rast 10,4 odstotka) in programske opreme (790 milijard evrov, rast 8 odstotkov). V letu 2023 pa bodo vlaganja v programsko opremo še bolj porasla (679 milijard evrov, rast 11,3 odstotka) in IT storitev (1,35 bilijona evrov, rast 7,9 odstotka).

Več informacij

Pandemija covida-19 in ukrepi za njeno omejevanje, sedaj pa tudi vojna v Ukrajini, močno vplivajo tudi na področje IKT, kot potrjujejo raziskave in analize v skoraj vseh segmentih te panoge. Posebna značilnost IKT je, da omogočajo napovedovanje, spremljanje, preučevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bila v zadnjih dveh letih vsem dragocena pomoč. Informacijske in komunikacijske tehnologije namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, odkrivati nove možnosti, obdelovati podatke in pridobivati ocene ter napovedovati prihodnja gibanja.

Ne nazadnje IKT omogoča šolam in univerzam izvajanje hibridnih izvedb poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411