Novica

[IKTinfo] Povpraševanje po pametnih izobraževalnih zaslonih stalno raste

Datum objave: 12.3.2024

Digitalna preobrazba učenja, vse večje povpraševanje po sodelovalnem učenju in splošni tehnološki napredek so glavna gonila rasti trga pametnih izobraževalnih zaslonov (angl. education smart display), ki mu analitsko podjetje MarketsandMarkets Research letos napoveduje 9-odstotno rast, iz lanskih 2,86 milijarde evrov na letošnjih 3,13 milijarde. Za petletno obdobje 2024-2029 podjetje napoveduje 4-odstotno povprečno letno rast, na 3,78 milijarde evrov v letu 2029. MarketsandMarkets pojasnjuje, da sedanjo rast trga največ spodbuja sodelovanje v industriji, ki vključuje proizvajalce interaktivnih zaslonov, razvijalce vsebin in ključne akterje. Njihovo povečano sodelovanje spodbuja inovacije in podpira razvoj celotnega ekosistema poglobljene tehnologije ter tako omogoča širitev trga. Podjetje ocenjuje, da bodo v petletnem obdobju na trgu prevladovale t. i. bele table (angl. whiteboards) z napredno tehnologijo zaslona na dotik ter sposobnostmi integracije v oblaku, ki izboljšujejo proces učenja in povečujejo angažiranost študentov. Napredne table omogočajo večpredstavnostne prezentacije, povezljivost z izboljšano izobraževalno programsko opremo in dostop do  najnovejših spletnih virov, kar izboljšuje celoten učni proces, poudarjajo. MarketsandMarkets dodaja, da sodelovalna narava tabel spodbuja timsko delo med študenti in izboljšuje njihove komunikacijske sposobnosti, kar je glavni razlog za precej povečano povpraševanje po tablah za potrebe izobraževanje. Med vodilnimi proizvajalci pametnih izobraževalnih zaslonov so Samsung, LG Electronics, Newline Interactive, PPDS (Philips), Sharp NEC Display Solutions in Panasonic. Največjo rast na trgu beležijo zasloni z diagonalo nad 140 cm (55 palcev), zaradi vse večje uporabe za interaktivno in poglobljen učenje, raste pa tudi povpraševanje po pametnih zaslonih z diagonalo med 165 in 2,20 metra, ki so namenjeni za večje dvorane oz. velike avditorije.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411