Novica

[IKTinfo] Povpraševanje po polprevodnikih se izboljšuje zaradi uvajanja rešitev generativne umetne inteligence

Datum objave: 16.8.2023

Nova raziskava analitskega podjetja Omdia razkriva, da se je trg polprevodnikov v prvem četrtletju 2023 zmanjšal že peto zaporedno četrtletje. Prihodki v prvem četrtletju so upadli za 9% v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2022, na 120,5 milijarde dolarjev. Trg polprevodnikov je cikličen, ta dolgotrajni upad pa sledi rekordni rasti med zadnjim četrtletjem 2020 in zadnjim četrtletjem 2021 zaradi večjega povpraševanja med pandemijo covid-19. Upadu sta največ prispevali dve vodilni polprevodniški področji – pomnilniki in mikroprocesorske enote (MPU). Trg pomnilnikov je v prvem četrtletju letos upadel na 19,3 milijarde dolarjev, komaj 44% vrednosti tega trga v prvem četrtletju 2022. Trg MPU pa je upadel na 13,1 milijarde dolarjev, 65% vrednosti v prvem četrtletju 2022. Oba trga skupaj sta upadla za 19%, dvakrat več kot celoten polprevodniški trg. Upad trga pomnilnika v zadnjih treh četrtletjih je preuredil tržne deleže. Pred letom dni so bili trije vodilni podjetji na področju pomnilnikov Samsung, SK Hynix in Micron, letos pa je od teh ostal le Samsung med prvih deset. SK Hynix in Micron nazadnje nista bila med prvih deset v letu 2008, kar dobro ponazarja težave, s katerimi se soočajo polprevodniška podjetja, ki so osredotočena na pomnilnike. Trg polprevodnikov se spopada s pomanjkanjem povpraševanja, ki se nadaljuje že več četrtletij in je povzročilo upad povprečne cene (ASP) za številne komponente. Vendar pa se povpraševanje izboljšuje zaradi uvajanja rešitev generativne umetne inteligence, kar je letos najbolje izkoristilo podjetje NVIDIA.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411