Novica

[IKTinfo] Pravi boj proti kibernetskemu kriminalu se šele začenja

Datum objave: 16.5.2023

V ZDA so pred kratkim razkrili novico, da so domnevne ruske kibernetske kriminalce, ki so izvedli razvpito operacijo Nobellum oz. SolarWinds Hackers, v mreži ministrstva za pravosodje ZDA (DOJ) odkrili šest mesecev prej kot so doslej trdili, vendar takrat niso spoznali celotnega dosega hekerske kampanje. V omenjeni operaciji, morda največji takšni v zgodovini kibernetskega kriminala, so hekerji udrli v omrežja, sisteme in podatke na tisoče strank podjetja SolarWinds. Na nedavni konferenci RSA o kibernetski varnosti v San Franciscu so se varnostni raziskovalci pohvalili s tem, kako so uspešno motili operaterje zlonamerne programske opreme Gootloader, ki so izsiljevalskim skupinam in drugim kriminalcem prodajali dostop do omrežij žrtev. Podobnih hvalospevov je bilo med drugim tudi na račun sodelovanja Google Clouda in Intela pri odkrivanju ter takojšnjem odpravljanju resnih varnostnih ranljivosti na kritičnih strežnikih v oblaku. Vendar je direktor ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) Rob Joyce industriji kibernetske varnosti priporočil, naj se namesto samohvale raje pripravi na velike spremembe, ki jih bodo prinesla orodja umetne inteligence (UI), kot so chatGPT, Midjourney, DALL-E in StableDiffusion, s katerimi bodo nedvomno vihteli tako njeni napadalci kot tudi branilci. Na področju kibernetskega kriminala nas šele čaka veliki boj.

Več informacij

iktinfo_1605

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

 

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411