Novica

[IKTinfo] Prizadevanja za zagotavljanje digitalne identitete za vse

Datum objave: 21.3.2023

Združeni narodi so v agendi Cilji trajnostnega razvoja (SDGs) med drugim zapisali namero o »zagotavljanju pravne identitete vsem, vključno z registracijo rojstva« do leta 2030. Ključni motiv doseganja tega cilja je zmanjšanje umrljivosti pri otrocih mlajših od pet let, zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, in podhranjenosti. Frost & Sullivan opozarja, da je zaradi pomanjkanja zanesljive registracije identitete veliko težje prepoznati otroke, ki niso dobili prvega odmerka cepiva, ali tiste, ki zahtevajo pomembna nadaljnja cepljenja. Dostava cepiva skupnostim, ki potrebujejo pomoč, pogosto izostane ker lokalne zdravstvene oblasti ne morejo natančno slediti temu, kdo je že in kdaj cepljen in kakšna cepiva potrebuje. Frost & Sullivan opozarja, da se države v razvoju pri vzpostavljanju sistema digitalne identitete soočajo z izzivi regulativnih vrzeli, pomanjkanja finančnih sredstev in virov ter nizke dostopnosti in pokritosti. Da bi vzpostavile uspešen sistem digitalnih identitet z ogromnimi koristmi za družbo, države potrebujejo skrbno načrtovanje ter ustrezno kombinacijo tehničnih, finančnih in političnih virov. Pri tem prizadevanju lahko ključno vlogo igra multimodalna biometrija, ker zagotavlja večjo prožnost ter natančnost pri vpisu in avtentifikaciji. Med posebej aktivnimi podporniki razvoja digitalne družbe z biometrijo v osredju je podjetje NEC.

Več informacij

IKTinfo, 2103

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411