Novica

[IKTinfo] Škode zaradi spletnih plačilnih goljufij bodo v šestih letih presegle 330 milijard evrov

Datum objave: 18.7.2023

Škode zaradi spletnih plačilnih goljufij bodo v šestih letih presegle 330 milijard evrov

Nova študija podjetja Juniper Research ocenjuje, da se v pogojih stalne rasti spletnega trgovanja, posebej na rastočih trgih, povečuje tudi število prevar na področju spletnega plačevanja. Podjetje napoveduje, da bodo globalne izgube zaradi spletnih plačilnih goljufij dosegle 83,5 milijarde evrov v letu 2028 ter v celotnem šestletnem obdobju 2023-2028 presegle 332 milijard evrov. Goljufije kibernetskih kriminalcev pri spletnem plačevanju vključujejo lažne ali nezakonite spletne transakcije, pri katerih se uporabljajo različne strategije. Gonilo rasti bodo predvsem spletne transakcije na rastočih trgih, na katerih se uporabniki spletnega plačevanja srečajo z novimi grožnjami, kot je povečana raba umetne inteligence (UI) pri napadih, ter tudi s starejšimi strategijami, kot so ribarjenje, kompromitacija e-pošte in prevzemi računov. Juniper poudarja, da vodilni ponudniki rešitev za preprečevanje prevar na področju plačevanja stalno izboljšujejo svoje izdelke s širjenjem njihovih sposobnosti, posebej z večjo uporabo umetne inteligence. Podjetje pri tem priporoča ponudnikom tovrstnih rešitev večjo uporabo in izmenjavo podatkov zbranih v celotnem postopku spletnega plačevanja, s ciljem zagotavljanja najvišje natančnosti lastnih rešitev.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411