Novica

[IKTinfo] Trg nosilnih naprav bo letos počasi okreval, v naslednjem letu pa še bolj

Datum objave: 20.6.2023

Leto 2023 bo obdobje okrevanja svetovnega trga nosilnih naprav, ki je v letu 2022 prvič v svoji zgodovini upadlo, ocenjuje IDC  Analitsko podjetje namreč napoveduje, da bo trg letos porasel za 6,3 odstotka v primerjavi z letom 2022, na 442,7 milijona naprav. Po preliminarnih ocenah je trg v prvem četrtletju letos znova upadel in se v drugem četrtletju stabiliziral, medtem ko bo v drugi polovici leta rasel. Zmanjšana prodaja je v preteklem obdobju pripeljala do rasti zalog v mnogih prodajnih kanalih in posledično zniževanja povprečnih prodajnih cen (ASP). Izboljšanje trga iz druge polovice leta se bo nadaljevalo tudi v letu 2024 in se bo rast potem nekoliko zmanjševala. V celotnem obdobju 2023-2027 bo dosežena povprečna letna rast (CAGR) od 5,4 odstotka in bo trg v letu 2027 dosegel 644,5 milijona naprav. Inflacija bo negativno vplivala na povpraševanje po profesionalnih in premijskih pametnih urah podjetij Apple, Samsung in Google, ki bodo rast prodaje spodbujala s popusti in akcijami. IDC solidno prodajo pričakuje tudi na spodnjem koncu z dobrimi in cenejšimi modeli, kar bo dodatno erodiralo trg v srednjem cenovnem razredu. Na skupnem trgu nosilnih naprav bo letos količinski delež slušalk 62,1 odstotka, pametnih ur 31 odstotkov, zapestnic 6,5 odstotka in ostalih izdelkov 0,4 odstotka.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411