Novica

[IKTinfo] Trg pametnih telefonov je lani upadel za skoraj desetino

Datum objave: 25.4.2023

Analitsko podjetje Omdia ocenjuje, da je bilo v zadnjem četrtletju lani poslano na trg 301,5 milijona pametnih telefonov, 15,4 odstotka manj kot v istem obdobju leto prej. V celem letu 2022 je bilo poslano na trg 1.207 milijonov pametnih telefonov, 9,9 odstotka manj kot v letu prej. Vodilnih šest proizvajalcev je zabeležilo upad in je šele sedmi, Honor, s 59 milijonov naprav in tržnim deležem 5%, lani doživel rast (47,2%). Vodilni Samsung, z 259 milijonov naprav in tržnim deležem 21%, je zabeležil upad za 4,8%, drugi Apple, z 231 milijonov naprav in deležem 19%, pa upad za 1,3%. Xiaomi na tretjem mestu, s 152 milijonov naprav in deležem 13%, je doživel upad za 20%, Oppo Group na četrtem, s 107 milijonov naprav in deležem 9%, pa upad za 25,6%. Vivo na petem mestu, s 98 milijonov naprav in deležem 8%, je zabeležil upad za 27,1%, Transsion na šestem mestu, s 68 milijonov naprav in deležem 6%, pa upad za 8,7%. Inflacija je zmanjšala nakupovalno moč uporabnikov, upad vrednosti valut v primerjavi z dolarjem pa skrčil zaslužke proizvajalcev in zmanjšal njihove marketinške aktivnosti. Omdia ne pričakuje okrevanja trga pred tretjim četrtletjem letos.

Več informacij

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411