Novica

[IKTinfo] Trg PDC bo tudi letos doživel upad, potem pa minimalno rasel do leta 2026

Datum objave: 10.1.2023

Analitsko podjetje IDC ocenjuje, da je bilo v letu 2022 na trg v vseh segmentih poslano manj osebnih računalniških naprav (PCD) kot v letu 2021 – v potrošniškem segmentu blizu 10 odstotkov in v podjetniškem 4 odstotke manj, v javnem sektorju skoraj 23 odstotkov manj ter v segmentu malih in srednjih podjetij (MSP) dobrih 13 odstotkov manj. Skupno gledano se trg naprav PCD, med katere sodijo namizni in prenosni računalniki, vključno z delovnimi postajami, ter tablični računalniki, lani zmanjšal za 11,9 odstotka v primerjavi z letom 2021, na 456,8 milijona enot. Za leto 2023 IDC napoveduje za približno polovico manjši upad tako trga računalnikov (za 5,6 odstotka, na 281 milijonov enot) kot tudi trga tablic (za 6,7 odstotka, na 148 milijonov enot). V celotnem obdobju 2022-2026 bo v podjetniškem segmentu zabeležena povprečna letna rast (CAGR) 2,5 odstotka in v segmentu MSP 1,2 odstotka, medtem ko bosta potrošniški segment in javni sektor doživela 0,5-odstotni oz. 0,7-odstotni povprečni letni upad. Za obdobje 2024-2026 IDC napoveduje pospešeno zamenjavo starejših modelov naprav v podjetniškem segmentu, pa tudi izobraževalnem in hišnem, tudi zaradi prehoda na Windows 11.

Več informacij

Pandemija covida-19 in ukrepi za njeno omejevanje, sedaj pa tudi vojna v Ukrajini, močno vplivajo tudi na področje IKT, kot potrjujejo raziskave in analize v skoraj vseh segmentih te panoge. Posebna značilnost IKT je, da omogočajo napovedovanje, spremljanje, preučevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bila v zadnjih dveh letih vsem dragocena pomoč. Informacijske in komunikacijske tehnologije namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, odkrivati nove možnosti, obdelovati podatke in pridobivati ocene ter napovedovati prihodnja gibanja.

Ne nazadnje IKT omogoča šolam in univerzam izvajanje hibridnih izvedb poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411