Novica

[IKTinfo] Trg programske opreme v Evropi je v obdobju visoke rasti

Datum objave: 27.6.2023

Trg programske opreme v Evropi je v letu 2022 kljub gospodarskim turbulencam in globalni nestabilnosti porasel za 15 odstotkov v primerjavi z letom prej, ocenjuje IDC. Tako visoka rast kakšne v Evropi ni bilo v zadnjih dvajsetih letih, je v dobri meri rezultat rasti cen programskih licenc zaradi inflacije. Letos se bo rast zmanjšala na 11,7 odstotka. V celotnem obdobju 2020-2027 bo povprečna letna rast (CAGR) 12 odstotkov, v posameznih segmentih trga pa bo precej višja. Največja bo rast porabe za platforme za umetno inteligenco, povprečno 41 odstotkov na leto, kar pomeni kar 18-kratno rast med letoma 2018 in 2027. ABI napoveduje visoko rast tudi na področju vmesne programske opreme za integracijo in orkestracijo (24 odstotkov) ter orodij za kakovost programske opreme in življenjski cikel (20 odstotkov). Skupna povprečna letna rast trga razvoja in uvajanja aplikacij (platforma kot storitev) bo 18 odstotkov. Do pandemije covida-19 je bilo področje aplikacij za evropska podjetja vodilno po naložbah v programsko opremo. Med letoma 2020 in 2022 je bila osrednje področje za naložbe podjetij oprema za kibernetsko varnost. Po pandemiji pa v ospredje prihajajo naložbe v premo za integracijo aplikacij, poslovne transakcije ter avtomatizacijo odločanja, vključno s prediktivno in preskriptivno analitiko, poroča IDC.

Več informacij

IKTinfo

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411